Miljoenensubsidie voor acht Brabantse rijksmonumenten

2 februari 2019 om 17:10
Tonnen voor het roze kasteel in Drunen (Foto: archief)
Tonnen voor het roze kasteel in Drunen (Foto: archief)
Acht Brabantse monumenten krijgen in totaal bijna drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie Noord-Brabant. Het Kasteel d’Oultremont, het roze kasteel, in Drunen en Soeterbeek in Nuenen krijgen beiden vier ton. Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel krijgt bijna vier ton.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Vertegenwoordigers van de monumenten kregen de beschikking persoonlijk overhandigd van provinciebestuurder Henri Swinkels, van leefbaarheid en cultuur. Vijf andere monumenten ontvangen de beschikking per post. 

Dirck Smits van Oyen van Landgoed Soeterbeek in Nuenen is erg blij met de subsidie van de provincie. “We gaan beginnen met het repareren van het lekkende dak, want dat is het meest noodzakelijk.  Maar ook het achterstallig onderhoud aan kozijnen, houtwerk en dergelijke gaan we aanpakken. In totaal kost dat negen ton, dus dit is een heel flinke steun in de rug.” 

In een volgende fase worden ook ramen en interieur aangepakt, maar daar is deze subsidie niet voor bestemd.

Bewaren
De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels vindt het belangrijk dat ons cultuurgoed bewaard blijft. “Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. “We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. 

Top
Onder de acht monumenten die subsidie krijgen, zijn ook de Sint-Jan in den Bosch met vier ton en Kasteel Heeswijk met bijna drie ton.  De overige monumenten die een subsidie ontvangen zijn  stichting Nazareth in Gemert, bijna 2,5 ton.  De Heilig Hartkerk in Breda en molen De Eendragt in Kaatsheuvel ontvangen ook vier ton subsidie

Herstel
Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen. 

 

Wachten op privacy instellingen...