'Varkens verdienen een betere plek', crowdfundingsactie van start na stalbrand

2 februari 2019 om 18:41
nl
De vijfhonderd varkens die vrijdag de hevige brand in Biezenmortel overleefden, verdienen een betere plek. Dit vindt de in Groningen wonende Norma Miedema. Ze is via social media een actie begonnen om de varkens op te kopen. Ook de Partij voor de Dieren laat van zich horen. Bij de brand kwamen 2500 biggen en zeugen om.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Norma vindt het verschrikkelijk, de foto van de varkens die elkaar na de brand van vrijdagavond lijken op te zoeken en in een hoekje in de modder bij elkaar zijn gekropen. "Het is afschuwelijk wat er is gebeurd. Zoveel varkens die het niet hebben overleefd. Wat mensen zich misschien niet realiseren, is dat het intelligente beesten zijn. Hun geestelijke vermogen is te vergelijken met dat van een kind van drie. Dus de paniek, de stress en de angst moeten vrijdagavond enorm zijn geweest."

Varkens opkopen
Norma's leven staat in het teken van dieren, dierenwelzijn en het opvangen van dieren. Ze heeft al jaren een dierenopvang in het noorden des lands en trekt zich ook nu het lot van de overgebleven varkens aan. "Ik wil proberen de varkens die het hebben overleefd, op te kopen. En te zorgen dat ze naar een andere plek gaan in plaats van naar de slachtbank. Ik kan er zelf hooguit tien opvangen, maar krijg al veel reacties op Facebook van mensen die er ook wel een aantal onder hun hoede willen nemen."

De Partij voor de Dieren (PvdD) zou inmiddels ook een crowdfunding hebben opgezet om de vijfhonderd varkens 'te redden', aldus Norma. "We hebben hier contact over met de PvdD. Ook is er iemand in gesprek met de eigenaar van de varkens, maar daar kan ik nog niet zoveel over zeggen. Als de eigenaar de varkens wil verkopen, moet er veel geregeld worden zoals opvangplekken, het transport enzovoort. Ik hoop dat we hierin samen met de Partij voor de Dieren kunnen optrekken."

Wachten op privacy instellingen...

Stalbranden moeten stoppen
Marco van der Wel, sinds 2011 fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Brabant, bevestigt dat er een oproep op Facebook is geplaatst. "Ook willen we graag in contact komen met de varkenshouder om het te hebben over het opkopen van negen tot twaalf varkens. Dat is tot op heden nog niet gelukt, dus hopelijk zoekt hij ons op. We zijn zeer begaan met het lot van de varkens, ze hebben een erg traumatische ervaring achter de rug. En vergeet niet: dit is al de zesde stalbrand in vijf weken tijd. Dit kan zo niet langer. Dit moet gewoon stoppen."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.