Video

Lekker rommelen tijdens carnaval: 'Gek dat dit niet meer in huidige carnavalsviering zit'

7 februari 2019 om 18:19
nl
Ze deden het vaak en luidruchtig en vooral op Vastenavond: 'rommelen' met de rommelpot. Vooral kinderen gingen luid zingend onder begeleiding van hun 'potje' langs de deuren om snoep en geld te verzamelen. Maar toen carnaval werd geboren, kwam er een einde aan deze eeuwenoude traditie.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

"We moeten op de barricade voor de rommelpot. Dit oeroude Brabantse gebruik moet in ere worden hersteld", klinkt het strijdbaar uit de mond van volkscultuur kenner Paul Spapens (69) uit Moergestel. Spapens heeft zich altijd verbaasd over het feit dat carnaval zo groot is geworden terwijl mensen de oorsprong van het feest helemaal vergeten zijn.

Simpel
De rommelpot is niet meer dan een glazen pot met een varkensblaas of plastic folie erover heen. In het midden zit een houten stokje. Wanneer je met je natte hand over het stokje heen en weer beweegt, klinkt het karakteristieke 'rommelgeluid'.  

"Begin jaren zestig is het carnavalsfeest geparachuteerd in Brabant. Maar daarvoor bestond er in de meeste plaatsen nog helemaal geen carnaval. Mensen kenden de traditie van Vastenavond (carnavalsdinsdag) en daar hoorde de rommelpot bij. Het is vreemd dat dit gebruik nooit is overgenomen in de moderne carnavalsviering", legt Spapens uit.

Trend?
Volgens de volkscultuur kenner zou de rommelpotten best kans maken op een serieuze comeback: "Brabanders zijn steeds meer geïnteresseerd in hun erfgoed en ook waar Brabant voor staat. Het zou toch mooi zijn dat carnavalsverenigingen weer rommelpotten gaan maken. Er bestaan al veel liedjes maar er kunnen er ook nieuwe bijkomen natuurlijk. Waarom niet?" 

Wachten op privacy instellingen...

De eerste rommelpotten revival is alvast aanstaande zaterdag en zondag in Hilvarenbeek. Ter ere van de honderdste verjaardag van Jan Naaijkens, het culturele boegbeeld van Brabant, wordt het grootste rommelpottenconcert ooit gehouden. Het is onderdeel van een liedjesprogramma in cultureel centrum Elckerlyc. "Dat gaat me toch een gerommel worden", lacht Paul.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.