Video

Chroom-6-slachtoffers: '20.000 euro schadevergoeding en levenslang eigen risico vergoed'

7 februari 2019 om 21:40
nl
20.000 euro netto, een levenslange vergoeding van het eigen risico bij de zorgverzekering en levenslang gratis reizen met de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dat eist een aantal mensen dat zegt ziek te zijn geworden door het werken met het kanker verwekkende chroom-6. Een groep slachtoffers kwam donderdagavond samen om met een weerwoord te komen tegen de regeling van de gemeente Tilburg en NedTrain, een dochteronderneming van de NS.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Die twee partijen maakten woensdagavond bekend dat de werklozen die tussen 2004 en 2012 met chroom-6 hebben gewerkt daarvoor een tegemoetkoming krijgen van 7000 euro. Daar bovenop krijgen mensen die ziek zijn geworden nog een bedrag variërend van 5000 tot 40.000 euro. De tegemoetkoming van 7000 euro is voor de slachtoffers bij lange na niet genoeg, menen ze.

20.000 euro
Daarom kwam een deel van de slachtoffers donderdagavond samen om te bespreken met welke vergoeding zij wel genoegen konden nemen. Uiteindelijk besloten zij gezamenlijk dat dat voor hen een bedrag van 20.000 euro netto is.

 

 

Belangrijk voor hen is dat ze daardoor niet gekort zullen worden op de huur- en zorgtoeslag. Omdat zij niet willen dat dat regelrecht naar hun ziektekosten gaat, willen zij daarnaast hun leven lang het eigen risico van de zorgverzekering vergoed krijgen. Ten slotte eisen ze levenslang te mogen reizen met de NS.

Opzettelijk
De advocaat die deze groep slachtoffers bijstaat, Rob Milo, kan zich vinden in de eis: "Ik begrijp de onderliggende gedachten van het bedrag. Ze hebben mensen willens en wetens aan hun lot over gelaten. Bij opzetdelicten hoort een hogere compensatie dan bij verwijtbaar nalaten." Hij vindt het goed dat de gemeente en NedTrain iedereen die betrokken is geweest een vergoeding geeft, maar daar moet volgens hem wel een reëel bedrag bij passen: "Deze mensen zijn niet uit op geld, maar op genoegdoening, zevenduizend euro is dat niet."

Neuzen dezelfde kant
Ook in de eisen over het levenslange eigen risico en het reizen met de NS kan hij zich vinden. Milo is erg blij dat de neuzen na donderdagavond dezelfde kant op staan. Hij verwacht dat ook een groot deel van de rest van zijn cliënten, ruim 80, achter deze eisen zullen staan. 

De Tilburgse gemeenteraad zal uiteindelijk moeten beslissen welke tegemoetkoming de slachtoffers krijgen. Milo en zijn cliënten zullen maandagavond hun voorstel doen in de vergadering.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.