Vleeshandelaar die sjoemelde met paardenvlees hoort 4 jaar cel tegen zich eisen, maar ontkent

12 februari 2019 om 18:06
nl
Jan F. uit Breda hoorde maandag in de rechtbank in Parijs een celstraf van vier jaar tegen zich eisen. De man was als vleeshandelaar betrokken bij de grote internationale fraude rondom goedkoop paardenvlees dat als rundvlees in maaltijden zat verwerkt.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Vleeshandelaar Jan F. was met een andere Nederlander en twee Fransmannen bezig met het project waarin paardenvlees werd verkocht als rundvlees. In de rechtszaal wijzen de verdachten naar elkaar als schuldigen. Zo zegt F. dat hij helemaal niemand bedroog en paardenvlees leverde omdat Jacques Poujoul, de Franse collega, dat bestelde. Poujol ontkent ook de boel te hebben opgelicht en legt de schuld bij de vleeshandelaren uit Nederland.  

Schandaal in 13 landen
Het schandaal kwam in 2013 naar buiten toen in Ierland hamburgers met paardenvlees werden ontdekt, terwijl hier volgens de verpakking alleen rundvlees in had mogen zitten. Ook in Frankrijk bleek dat er in lasagne paardenvlees zat, terwijl de consument dacht dat het om rundvlees ging. "Het schandaal speelde in 13 landen en het ging in Europa om zo'n 4,5 miljoen kant-en-klaarmaaltijden", vertelt Frankrijk-correspondent Frank Renout. 

Jan. F. is met zijn bedrijf Draap (omgekeerde van paard) één van de twee Nederlandse verdachten in de zaak. Hij is zeker geen onbekende als het gaat om rechtszaken over vleesfraude. In 2016 moest hij van de Nederlandse rechter 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de Staat, omdat hij ten onrechte winst had gemaakt door zijn paardenvlees als rundvlees te verkopen. In een eerdere zaak kreeg hij al 9 maanden gevangenisstraf. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.