Het blijft maar rommelen in de Haarense gemeentepolitiek: bestuurscrisis wordt beslecht bij CdK - Omroep Brabant
Video

Het blijft maar rommelen in de Haarense gemeentepolitiek: bestuurscrisis wordt beslecht bij CdK

15 februari 2019 om 00:44
nl
Het is crisis in Haaren. De burgemeester zit ziek thuis nadat wethouders het vertrouwen in haar hadden opgezegd. En de wethouders zelf overleefden donderdag maar net een motie van afkeuring. Vrijdagmiddag wordt de bestuurscrisis verder besproken met commissaris van de Koning Wim van de Donk.
Geschreven door

Fractievoorzitter Johan van den Brand van Samenwerking'95 diende donderdagavond een motie van afkeuring in. Dat deed hij omdat hij het niet eens is met de handelwijze van de wethouders: "Het college heeft niet het recht om de burgemeester naar huis te sturen."

Nipte meerderheid
"Hoewel alles wat er gebeurd is een motie van wantrouwen zou rechtvaardigen, hebben we toch gekozen van een motie van afkeuring", verteltVan den Brand. "Het is niet in het belang van de gemeente om nu de wethouders weg te sturen, dan is er geen enkel bestuur meer", vult hij aan. Maar ook de motie van afkeuring kreeg geen meerderheid: er waren 6 stemmen voor en 8 stemmen tegen.

In Haaren was een bestuurscrisis ontstaan nadat de vier wethouders dinsdag hun vertrouwen in burgemeester Zwijnenburg hadden opgezegd. Daarop meldde de burgemeester zich ziek. De betreffende wethouders lieten daarop weten dat er een 'onwerkbare situatie' was ontstaan tussen hen en de burgemeester.

'Fouten gemaakt'
Het college liet de toegangspas voor het gemeentehuis en het e-mailadres van de burgemeester blokkeren. "Dat was fout, wij hadden die bevoegdheid niet dus het is nu hersteld", gaf wethouder Blom donderdag toe.

Wachten op privacy instellingen...

Waar het conflict precies over gaat, daarover zwijgen alle betrokkenen. Volgens ingewijden liep het al langere tijd niet lekker tussen de burgemeester en het college, dat is van kwaad tot erger gegaan. Het besluit van Zwijnenburg om haar burgemeesterschap niet te verlengen tot aan gemeentelijke herindeling, zou mogelijk de reden kunnen zijn dat het nu geklapt is. 

'Geen signalen'
De fractievoorzitter van Samenwerking'95 is vooral verbolgen over het feit dat de raad nooit eerder signalen heeft gekregen dat het niet boterde tussen de burgemeester en de wethouder. "We hadden samen kunnen zoeken naar oplossingen", stelt Van den Brand. Hij vindt dat wat er gebeurd is niet kan: "Zo ga je niet met je burgemeester om."

Wachten op privacy instellingen...

Hoe de bestuurscrisis in Haaren kan worden opgelost, bespreken de vier fractievoorzitters vrijdagmiddag met commissaris van de Koning Wim van de Donk. "Ik weet al een paar dingen die spelen, maar het is goed om het hoofd koel te houden en wat dingen op een rijtje te zetten. Dan kunnen wij gaan kijken wat wij doen. Ik hoor eerst alle kanten van het verhaal aan en dan beslissen we wat goed is voor Haaren."  

Luister hieronder naar commissaris Wim van de Donk die de bestuurscrisis in Haaren bespreekt.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.