52-jarige man in ziekenhuis overleden na ongeluk op A50 bij Nistelrode

NISTELRODE - Een automobilist die betrokken was bij het ongeluk op de A50 tussen Nistelrode en Ravenstein vrijdagmiddag is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. Het gaat om een 52-jarige man uit Oosterbeek. Dat laat de politie weten. Hij stond met zijn auto in de file toen een vrachtwagen op die file inreed.

Die vrachtwagen is volgens de politiewoordvoerder met volle vaart ingereden op de file. Daarbij heeft hij meerdere auto's geramd. De chauffeur is een 60-jarige man uit Roemenië. De politie heeft een blaastest afgenomen, maar hij bleek niet onder invloed van alcohol. De chauffeur is wel aangehouden als verdachte in afwachting van de resultaten van het verder onderzoek. 

Weg lang dicht
Het ongeluk gebeurde vrijdagmiddag rond vier uur waardoor de weg tot twee uur vrijdagnacht volledig was afgesloten. Volgens een berger van het bergingsbedrijf dat de ravage heeft opgeruimd, waren er 13 auto's, 3 bestelbussen en 2 vrachtwagens betrokken bij het ongeluk. 

Ongeveer een half uur na het ongeluk is er door het bedrijf een bus geregeld die alle betrokkenen naar het kantoor van bergingsbedrijf Van Eijck in Oss heeft gebracht. "Het is belangrijk dat zij zo snel mogelijk weg zijn bij zo'n ongeluk. Anders staan zij maar te kijken naar hun kapotte auto's", zegt Van der Burgt. 

Vervolgens is de berging van de voertuigen vlot verlopen volgens Paul van der Burgt van bergingsbedrijf Van Eijck. "Toen we van de politie het sein kregen dat we konden beginnen, was alles binnen 2,5 uur opgeruimd", legt hij uit. "Een team is aan de achterkant van het ongeluk begonnen en het andere team aan de voorkant bij de vrachtwagen." Zo hebben de bergers naar elkaar toegewerkt. 

Er waren volgens Erwin de Hart van de ANWB verschillende redenen waarom de weg zo lang dicht was. Zo duurde het bergen van een vrachtwagen die over het talud hing, langer dan gepland. Dat bevestigt berger Van der Burgt. "Rijkswaterstaat moest eerst een deel van de vangrail eraf halen voordat we bij de vrachtwagen konden." De andere betrokken vrachtwagen is volgens Van der Burgt na wat reparaties zelf weggereden. 

Gewonden
Bij het ongeluk raakten in totaal zes mensen gewond, waarvan drie zwaargewond. Een van hen is dus inmiddels overleden. Er was een botsing tussen twee vrachtwagens waardoor een file ontstond. Zes kilometer verderop reed een andere vrachtwagen vervolgens in op de file. De gewonden zaten in de auto’s die door de vrachtwagen geramd werden. 

LEES OOK: Zes gewonden na ongeluk met vrachtwagens op A50

Er landden twee traumahelikopters bij het ongeluk en er waren verschillende ambulances aanwezig. Twee zwaargewonden werden naar het Radboud UMC in Nijmegen gebracht. De andere vier gewonden gingen naar ziekenhuizen in de buurt van het ongeluk. 

Verkeerschaos
Er ontstond een enorme ravage die leidde tot lange files. Het verkeer liep zowel vast op de A50 als de A59. De vertraging liep op tot meer dan twee uur.