Harde aanpak leidt tot méér en niet mínder motorclubs: 'Het wordt een lappendeken'

20 februari 2019 om 07:48
nl
De harde aanpak van motorclubs lijkt een dubbeleffect te hebben. Weliswaar is een aantal grote en bekende clubs al verboden (Satudarah, Bandidos Holland) of een kopje kleiner gemaakt (No Surrender), daartegenover staat een groeiend aantal leden en nieuwe, kleinere motorclubs. "Het wordt een lappendeken. Volstrekt onzichtbaar."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

BN DeStem schrijft woensdag dat uit politiecijfers sinds 2017 blijkt dat er minstens vijftien nieuwe clubs zijn opgericht in Brabant en Zeeland. Het aantal nieuwe leden steeg met ruim een kwart van 376 naar 479. 

“Je ziet dat de aanpak een dubbeleffect heeft”, aldus Willem-Jan Joachems, crimewatcher van Omroep Brabant. “Enerzijds krijgen ze de clubs wel verboden en ondergronds gedrukt, maar je ziet ook dat het leidt tot versnippering en het oprichten van nieuwe clubs, zoals Kings Syndicate MC in Breda en omstreken.”

Onder de radar
In tegenstelling tot het grote machtsvertoon van weleer, opereren de nieuwkomers vooral ónder de radar. “Motorclubs zoals wij die kennen, verdwijnen uit beeld. Maar je ziet dat die mensen zich opnieuw organiseren. Ze willen toch samen bier drinken in een clubhuis en, volgens de politie, in sommige gevallen criminele zaken uitvoeren.”

De clubs worden niet alleen kleiner, maar verplaatsen zich steeds vaker ook naar het buitenland. “Veelal net over de grens in België”, aldus Joachems. “Of het zo oncontroleerbaarder wordt? Ik denk van wel. Het wordt een lappendeken, een mozaïek van clubs. Volstrekt onzichtbaar.”

Coördinatoren van de politie publiceren dit voorjaar de nieuwste cijfers over motorclubs. “Dan zullen we concrete gegevens krijgen van de ontwikkelingen.”

Trend al langer zichtbaar
De politie ziet al langer dat de motorclubs versnipperen en 'onzichtbaarder' worden, ook omdat ze uitwijken naar België. Dat is vorig jaar juni ook bevestigd in een jaarlijks rapport van de politie. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.