Justitie wil dat rechter ook motorclub No Surrender verbiedt

7 september 2018 om 09:15
nl
Na het verbod op motorclub Satudarah, wil het Openbaar Ministerie dat de rechter ook motorclub No Surrender gaat verbieden. Het OM heeft dat donderdag aan de rechtbank in Noord-Nederland gevraagd. No Surrender werd in 2013 opgericht door Klaas Otto uit Bergen op Zoom.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Het OM vindt No Surrender een zogenoemde outlaw motorcycle gang. "De club is een bedreiging van de openbare orde", zegt het Openbaar Ministerie. Ook hebben ze een gewelddadig imago en gebruiken ze dat voor intimidatie en afpersing.

'Club structureel betrokken bij criminele activiteiten'
Justitie heeft bewijs dat bestuursleden van No Surrender structureel betrokken zijn bij onder meer drugshandel, mishandelingen, intimidaties en afpersingen. "De organisatie, structuur, uitstraling en hiërarchie van de club worden gebruikt om de criminele feiten te faciliteren en te vergemakkelijken", schrijft het OM. 

Voormalig kopman van No Surrender Klaas Otto hoorde vorige week nog tien jaar celstraf tegen zich eisen voor precies dit soort delicten.

Otto stapte begin 2016 uit de club. Hij was de negativiteit rond zijn motorclub helemaal zat.

Dik dossier
Het OM heeft de zaak nu aan de rechtbank in Assen voorgelegd, omdat in Emmen nog een van de weinige officiële afdelingen van No Surrender zit. De rechters mogen zich nu verdiepen in een dik dossier. Justitie heeft honderden pagina's vol kunnen schrijven met de criminele activiteiten van de club, haar bestuursleden en leden.

Een greep uit het dossier: No Surrender ontstond vijf jaar geleden toen Klaas Otto Satudarah de rug toekeerde. "Om in één keer het imago goed neer te zetten, zocht hij onder andere drie Amsterdammers, onder wie Willem Holleeder, aan als prominente clubleden. Destijds was al bekend dat de bedoeling van de club niet bepaald gericht was op toeren met een motor", aldus het OM.

'Alle kopstukken vervolgd of in de cel'
"Er is een afgeluisterd gesprek bekend waarin de Amsterdammers elkaar vragen of ze eigenlijk wel kunnen motorrijden. Een van hen zegt daarop: "Ik kan niet eens op een scooter". Samen met Brabander Otto verlieten vele tientallen medeleden Satudarah.

Volgens justitie zitten alle kopstukken van No Surrender uit de beginjaren vast of worden ze vervolgd. In de loop der jaren worden (ex-)leden en de club zelf in verband gebracht met drugs- en wapenhandel, maar ook met liquidaties, schietpartijen, ripdeals en mishandelingen. Zo wordt een lid door de eigen brothers mishandeld tijdens een begrafenis. 

'No Surrender probeert buitenwereld te misleiden'
In het onderzoek dat volgt, wordt bij een van de verdachten – een van de leiders van de club – bijna dertig kilo cocaïne en speed gevonden die hij samen met een vuurwapen bij zijn ex (en kind) had verstopt. Dit is volgens het OM een illustratief voorbeeld van hoe No Surrender de buitenwereld probeert te misleiden om zijn ware clubactiviteiten te verhullen.

Eerder lukt het justitie al om de rechter een vergelijkbare motorclub als Satudarah te verbieden. Er lopen ook nog verschillende rechtszaken om de motorclubs Bandidos en Hells Angels te verbieden. 

Een verbod op motorclubs is volgens misdaadjournalist John van den Heuvel niet zaligmakend, vertelde hij vrijdagochtend in het radioprogramma Wakker!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.