Robert de Wit teleurgesteld over beschuldigingen van ongepast gedrag: 'En dat is een understatement'

EINDHOVEN - Oud-olympiër Robert de Wit (56) is 'ontzettend teleurgesteld' en boos dat hij wegens ongepast gedrag als trainer van atletiekvereniging Eindhoven Atletiek is weggestuurd. Dit zegt hij in gesprek met Omroep Brabant. De Wit heeft een advocaat in de arm genomen. "Ik ben al drie maanden laaiend."

Donderdagochtend werd bekend dat De Wit zich verbaal ongepast zou hebben uitgelaten richting een jeugdlid aan wie hij training gaf. Dit jeugdlid maakte daar in december vorig jaar melding van. Omdat het de tweede melding binnen één jaar was, heeft de vereniging per direct het contract met De Wit opgezegd en hem weggestuurd. Het Instituut Sportrechtspraak beoordeelt de komende weken of er een formeel onderzoek nodig is.. De Wit wil alleen het hoognodige kwijt.

Vertrouwen in advocaat
"Ik zou niets liever willen dan mijn kant van het verhaal vertellen, maar mijn advocaat heeft geadviseerd dat niets over de zaak te zeggen. Ik ben op niemand boos, maar wel ontzettend teleurgesteld en dat is eigenlijk een understatement. Ik ben al drie maanden laaiend over de hele gang van zaken. Daarom heb ik meteen een advocaat ingeschakeld. Ik heb het volste vertrouwen in haar."

De Wit wordt bijgestaan door Jaimy Vanenburg en ook zij houdt zich op de vlakte in afwachting van de bevindingen van het Instituut Sportrechtspraak. "Het punt is dat er in de ogen van Robert niet zoveel aan de hand is. De vraag is dus hoe ernstig dit allemaal is. Op basis van wat hij mij heeft verteld, kwalificeer ik wat zich heeft afgespeeld tussen hem en het jeugdlid dan ook niet als 'ongepast', maar als een discussie.  Hij lijkt slachtoffer van het #MeToo-tijdperk.”

Bekijk de video en lees daarna verder

Geen slechte intentie
De advocate bevestigt dat De Wit de puber verbaal heeft ‘aangepakt’. “Dat klopt, dat gebeurde in een discussie en absoluut niet met een slechte intentie. Overigens ging het een jaar geleden niet om een ‘ongepast voorstel’, zoals een krant publiceerde, maar om een ‘ongepaste vraag’. Welke vraag hij toen heeft gesteld, kan ik met het oog op het onderzoek nu niet zeggen.”

Overvallen door beschuldiging
De Wit zou ‘hoor en wederhoor’ hebben gemist in het contact met de atletiekvereniging, terwijl er toch verschillende gesprekken zijn geweest. Zijn advocate legt uit: "In het gesprek is Robert geconfronteerd met een losse beschuldiging, die voor hem zó vaag was en waarin hij zich ook niet herkende. Hij kon het niet plaatsen." 

"Alleen daarom al is het lastig geweest voor mijn cliënt om erop te reageren. Er is voor zijn gevoel geen enkele ruimte geweest voor zijn kant van het verhaal. De beslissing was al genomen.” De advocate verwacht dat binnen nu en een paar weken duidelijk is of het Instituut Sportrechtspraak al dan niet besluit tot een formeel onderzoek.  

Verschil van interpretatie
De Wit vindt dat er geen hoor en wederhoor is gepleegd; voorzitter Patrick van Stassen van Atletiekvereniging Eindhoven ziet dat anders. “Dat is een verschil van interpretatie. We hebben met twee mensen van het bestuur en met hem aan tafel gezeten. We hebben aangegeven wat we ervan vinden en aan het einde van het gesprek hebben we de sanctie opgelegd.”

De trainer ontkent de beschuldigingen, de voorzitter denkt dat hij zo reageert vanuit zijn emotie. “Het is niet niks als zoiets gezegd wordt. Hij werd heel erg boos tijdens het gesprek en verhief zijn stem.”

Helemaal klaar
Volgens de voorzitter gaat het over twee meldingen die gedaan zijn tegen De Wit. De eerste dateert van ongeveer een jaar geleden, gedaan door een meerderjarige atlete aan wie hij 'onfatsoenlijke vraag' zou hebben gesteld. Wat er nu gaat gebeuren, weet Van Stassen niet. De trainer is erelid, dus lid zal hij blijven, maar als het aan de atletiekvereniging ligt zijn ze helemaal klaar. 

Topsporter
De oud-topsporter deed drie keer mee aan de Olympische Spelen. Als tienkamper in Seoul in 1988 en in 1992 in Barcelona; in 1994 was hij bobsleeër tijdens de Winterspelen in Lillehammer.

LEES OOK: 'Oud-olympiër Robert de Wit weggestuurd bij Eindhoven Atletiek na ongepast gedrag'

Meer over dit onderwerp:
ROBERT DE WIT ATLETIEK #METOO EINDHOVEN