Jongens vast voor gewapende overvallen, politie spreekt van 'zorgelijke ontwikkeling'

22 februari 2019 om 14:22
nl
Voor de overvallen op twee winkels donderdagavond in Eindhoven en Geldrop, zijn drie jonge verdachten opgepakt. Ze zijn dertien, vijftien en achttien jaar. De jongste heeft een bekentenis afgelegd. De dader van een andere overval, dezelfde avond in Winkelcentrum Woensel in Eindhoven, is nog spoorloos.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De politie vindt het zorgelijk dat deze en recente overvallen vaak het werk zijn van jongeren, die er bovendien niet voor terugdeinzen om ‘standaard met wapens te zwaaien.’ Twee verdachten komen uit Eindhoven, de derde uit Geldrop. Het drietal kon mede dankzij de hulp van alerte burgers worden aangehouden.

LEES OOK: Twee mannen aangehouden na overval op Aldi in Geldrop

Ook bij andere overvallen betrokken?
Danny Frijters, chef van de recherche, over die tieners en de gevolgen van hun daden: "Zij lijken zich vaak niet te realiseren hoe enorm de impact op slachtoffers is. Gelukkig kunnen we regelmatig successen melden." Er werden liefst dertig mensen ingezet voor het onderzoek. De afgelopen nacht al werden twee verdachten thuis ingerekend. Het ging hierbij om een 18-jarige Eindhovenaar en een jongen van vijftien uit Geldrop.

De politie houdt hen verantwoordelijk voor de overval, donderdagavond, op een filiaal van de Aldi aan het Sint Jozefplein in Geldrop. Personeel van de winkel werd bedreigd met een mes en, vermoedelijk, een vuurwapen. De twee daders vertrokken nadat ze geld hadden gekregen. De politie onderzoekt nog of ze bij meer recente overvallen betrokken zijn geweest.

Twee overvallen in één winkelcentrum
Het was donderdag niet alleen raak in Geldrop. Sterker nog: in Winkelcentrum Woensel waren zelfs twee winkels het doelwit van overvallers. Aan het eind van de middag werd personeel van een Primera-vestiging het slachtoffer. Kort daarna pakte een eindje verderop in het Henri Dunantpark een agent in burger hiervoor een 13-jarige verdachte op. Eerder meldde de politie dat het ging om een jongen van veertien.

De jongen was de bosjes ingedoken en hij legde na de aanhouding op het bureau een bekentenis af. Er was op basis van goede bewakingsbeelden een signalement verspreid, ook was er een politiehelikopter ingezet. De jongen had een medewerkster van de winkel gedwongen geld te geven. Mede gezien zijn leeftijd is hij overgedragen aan zijn ouders.
LEES OOK: Primera overvallen, agenten in burger pakken 14-jarige jongen op

Later op de avond werd een medewerkster van een bloemenboetiek in Winkelcentrum Woensel bedreigd met een pistool. Rond halfnegen werd ze de stuipen op het lijf gejaagd door een man met een, vermoedt de politie, negroïde uiterlijk. Hij was donker gekleed en droeg een bivakmuts. De man ging er waarschijnlijk op een blauwe scooter vandoor en is nog spoorloos.
LEES OOK: 'Ze moest op de grond gaan liggen', gewapende overval op bloemenwinkel in AH XL in Eindhoven

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.