Waterschap Aa en Maas investeert tien miljoen in strijd tegen de droogte

22 februari 2019 om 18:20
nl
Waterschap Aa en Maas gaat tien miljoen investeren in het bestrijden van de droogte in de Peelregio. Dit gebeurt vooral door de Peelkanalen te baggeren en kades te verstevigen.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Dit heeft het bestuur van het Waterschap Aa en Maas vrijdagmiddag besloten. Het grote onderhoud wordt vanaf 2020 uitgevoerd en uit verschillende potjes betaald, zo legt woordvoerster Marjolein Rozemeijer van het waterschap uit. "Het is niet zo dat er een extra bedrag van tien miljoen euro beschikbaar is gesteld. Wel heeft het bestuur vrijdagmiddag een klap gegeven op hoe en waarvoor het geld wordt aangewend: het groot onderhoud van de Peelkanalen dus."

Veilig kunnen wonen aan de kade
Dit betekent dat vanaf 2020 het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal worden uitgebaggerd waardoor zowel de kwaliteit van het water als de water aan- en afvoer verbeteren. En droogte wordt tegengegaan. Marjolein Rozemeijer: "Daarnaast worden de kades langs de kanalen weer op de goede hoogte gebracht en verstevigd. Stel dat we dit niet zouden doen, dan bestaat er een kans dat die kades breken. Dit moet dus gebeuren om te zorgen dat mensen daar veilig kunnen blijven wonen."

Drie verschillende potjes
Verder worden de onderhoudspaden langs de kanalen hersteld en de stuwen gerenoveerd en geautomatiseerd. Het waterschap werkt bij de uitvoering van de plannen samen met waterschap Limburg en Rijkswaterstaat. "Daarbij is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen deel en eigen taak, maar we stemmen goed met elkaar af wie wat waar en wanneer doet", vertelt Marjolein. 

De tien miljoen komt uit drie verschillende potjes: het onderhoudspotje van het Waterschap Aa en Maas, het potje ' Deltaplan Hoge Zandgronden' van het Rijk en het potje 'Klimaatadaptatie'. Dit is een potje waaruit kosten worden betaald die je maakt om de (schadelijke) effecten van klimaatveranderingen tegen te gaan. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.