Carnaval: meer zakkenrollers, meer drank en meer wildplassers

26 februari 2019 om 13:24
nl
Nog maar drie nachtjes slapen en dan kunnen de verkleedkleren weer uit de kist en barst het carnavalsfeest los. Het is een week vol gekkigheid en de cijfers liegen daar niet om. Zo zijn er meer wildplassers dan normaal en ook wordt er beduidend meer alcohol gedronken. Maar er liggen ook meer zakkenrollers op de loer, vooral in Breda. Dat blijkt uit onderzoek van Feestkleding 365, waar 1400 carnavalsvierders aan meewerkten.
Geschreven door

Zakkenrollers gaan tijdens carnaval massaal op pad, blijkt uit het onderzoek. Breda staat met stip bovenaan als de plek waar je op je spullen moet letten. Bijna een kwart (24,1 procent) van alle gevallen vindt hier plaats in de carnavalsmaand, meldt Feestkleding 365.

Ook in Bergen op Zoom (23,1 procent), Den Bosch (22,2 procent), Helmond (17,5 procent) en Tilburg (16,7 procent) worden feestvierders vaak de dupe van zakkenrollers. In februari ligt het landelijk gemiddelde van zakkenrollerij op 'slechts' 8,7 procent.

Vijftien glazen bier

Dat er meer alcohol wordt gedronken tijdens carnaval klinkt voor menig carnavalsvierder misschien niet als iets nieuws in de oren. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft gemiddeld meer dan vijftien glazen bier drinkt in de carnavalsweek. Buiten carnaval zijn dat nul tot vijf glazen.


Het is niet zo dat de politie tijdens carnaval meer controleert op openbaar dronkenschap. "Nee, dat klopt, er zijn belangrijkere dingen te doen tijdens carnaval", aldus een woordvoerder van de politie in Brabant Zuidoost. "Uiteraard treden wij op bij problemen op het gebied van openbare orde, maar ook zijn we extra alert op bijvoorbeeld woninginbrekers. En daarnaast controleren we op het gebruik van alcohol in het verkeer. Maar openbaar dronkenschap? Ik vrees dat wij dan tijdens carnaval niet meer aan andere zaken toekomen!"

Tipsie achter het stuur

Carnavalsvierders blijken verantwoordelijke drinkers. 89,4% zegt nog nooit dronken achter het stuur te zijn gekropen. 5,8% geeft aan een enkele keer met een slok op achter het stuur te hebben gezeten en 4,3% heeft wel eens bij een beschonken bestuurder in de auto gezeten. Slechts 0,42% van de ondervraagden geeft toe best regelmatig met een te hoog alcoholpromillage achter het stuur te kruipen.


Voor al dat bier moet natuurlijk de portemonnee worden getrokken. Gemiddeld geven de meeste carnavalsvierders (30,1 procent) tussen de 50 en 100 euro uit aan alcohol. Vooral feestvierders van 21 tot 30 jaar oud geven veel geld uit aan drank. Ruim 35 procent van hen is tussen de 50 en 100 euro kwijt en ruim 28 procent geeft tussen de 100 en 200 euro uit tijdens de carnavalsweek.

Wildplassen
Veel drank zorgt voor veel toiletbezoekjes. En dat is tijdens carnaval te merken, want vaak staan er lange rijen voor het toilet. Toch blijft het grootste deel netjes op zijn of haar beurt wachten. Meer dan de helft geeft aan nooit wild te plassen. Dertig procent zegt dat ze wel eens een struik of een steegje opzoeken. 


Breda meest geliefd


De populairste plek om carnaval te vieren? Dat is Breda, blijkt uit het onderzoek. Ook Eindhoven is geliefd, net als Maastricht. Den Bosch en Tilburg staan op de vierde en vijfde plaats. Opvallend is dat Eindhoven en Tilburg vooral geliefd zijn bij de eigen inwoners, terwijl het carnavalsfeest in Oeteldonk juist vaak in de smaak valt bij mensen van buiten Den Bosch.


Of carnaval in heel Nederland gevierd zou moeten worden? Nee hoor, vinden ze in Brabant. 68,4 procent van de Brabanders vindt het juist goed als de traditie vooral onder de rivieren blijft.

Fris als een hoentje?

En hoe lang duurt het voordat je weer een beetje hersteld bent van al dat feesten, zwieren en zwaaien? De meeste ondervraagden, 39 procent, zegt een dag nodig te hebben voor ze weer fris zijn. 34,4 procent voelt zich de volgende dag alweer prima, terwijl 18,4 procent juist twee dagen hersteltijd nodig heeft. Een heel klein deel, 5,9 procent, viert carnaval zo vol overgave dat ze pas na drie dagen of meer weer de oude zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.