Geluidsoverlast A4 nu eindelijk aanpakken, zegt gemeente: 'Verdere vertraging is niet acceptabel'

27 februari 2019 om 08:53
nl
De geluidsoverlast langs de A4 moet nu worden aangepakt. Dat eisen burgemeester en wethouders van Moerdijk. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat geluidsnormen zijn overschreden. Volgens de gemeente is actie nu hard nodig.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"Inwoners van Heijningen zitten nu lang genoeg in de herrie. Ze voelen zich gevangen in hun eigen woning met de deuren en ramen dicht", zegt wethouder Désirée Brummans. 

Uit een recent onderzoek van Rijkswaterstaat zou blijken dat de geluidsnormen zijn overschreden en daarmee is de maat vol voor de gemeente. "Genieten in hun eigen tuin op een zomerse dag zit er vanwege de geluidsoverlast niet meer in. Het woongenot is er niet meer."

Hoge geluidsschermen en aarden wal

De inwoners van Helwijk en Heijningen trokken bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat al eerder aan de bel over geluidsoverlast langs de snelweg. De minister gaf in juni vorig jaar aan dat er inderdaad overschrijdingen zijn. 

Moerdijk vindt dat het nu lang genoeg heeft geduurd. Volgens de gemeente is het noodzaak dat er in Heijningen hoge geluidsschermen worden geplaatst en in Helwijk een aarden wal. 

'Wij zijn het zat'

De inwoners van Heijningen en Helwijk zijn het volledig eens met de bevindingen van de minister. "De situatie in Heijningen wordt elke dag erger. Slapen met een raam op een kier is niet te doen", schrijven Ilja de Jong en Jasper Visser namens de buurtbewoners.

"Rustig in de tuin praten met elkaar is niet te doen. Er is gemeten en dus willen we dat er snel, heel snel, maatregelen genomen worden en in het geval van Heijningen moeten er hoge geluidsschermen komen. Wij zijn het zat." 

Houten piemel

De gemeente Moerdijk gaat nu met de hoogste baas van Rijkswaterstaat in gesprek om over te gaan tot actie. Verder hebben B en W nog eens bij de minister aangeklopt om de problemen duidelijk te maken. Rijkswaterstaat laat via een woordvoerster laten dat het begrip heeft voor wat er speelt. Verder onthoudt de instantie zich van commentaar zolang de resultaten van een lopend onderzoek naar de stand van zaken niet bekend zijn en er nog geen nieuwe besluiten zijn genomen. Wel wil het in gesprek blijven met de gemeente Moerdijk.

Niet alleen in Moerdijk, maar ook bij buurgemeente Steenbergen leidt het geluid van de A4 tot kopzorgen. Een aantal omwonenden van de snelweg maakte eerder al een houten piemel voor de minister om hun problemen duidelijk te maken.


LEES OOK:
Minister neemt houten lul in ontvangst; protest over snelweg A4

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.