Eerste kievitsei gevonden in Brabant, Sint Oedenrode blijkt ideale broedplaats

6 maart 2019 om 17:52
nl
Aan de rand van Sint-Oedenrode is woensdagmiddag het eerste kievitsei gevonden in de provincie. Het is een van de vroegste exemplaren die ooit is aangetroffen op Brabantse bodem. Volgens kenners houdt de vondst verband met de warmterecords in februari.
Profielfoto van Frits van Otterdeik
Geschreven door
Frits van Otterdeik

Hoewel de meeste weides en akkers er nog kaal en onbewerkt bij liggen, is het eerste kievitsei al gelegd in Brabant. Frits van der Hagen van de Weidevogelgroep Rooi had de eer om het nest te melden. De vindplaats blijft geheim zodat het eitje niet onder de voet wordt gelopen door nieuwsgierige mensen.

Volgens Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap breekt de vondst geen record. Volgens hem werd bij Breda, aan de grens met België, in 1999 al eens op 28 februari een kievitsei gevonden. Zelfs dat record is niet helemaal hard te maken want de tellingen van kievitseieren is pas in 1994 begonnen.  

De omgeving van Sint Oedenrode blijkt overigens een ideale broedplaats voor kieviten. In 2014 werd in het natuurgebied De Schijndelse Heide op 7 maart ook al het eerste kievitsei van de provincie gevonden. 

Warmterecords

Het seizoen van de weidevogels begint dit jaar vroeger dan ooit, meldt het Brabants Landschap. Dat heeft alles te maken met de warmterecords die in februari werden gevestigd. 

Wachten op privacy instellingen...

De natuurorganisatie trekt komende weken met vrijwilligers rond om nesten te zoeken en te markeren zodat boeren ze in het voorjaar niet omploegen. Behalve de kievit gaat het om weidevogels zoals de grutto en tureluur. 

Het Brabantse kievitsnest is geen landelijk record voor 2019. Die eer ging naar de gemeente Fryske Marren in Friesland waar 28 februari het eerste kievitsei werd gevonden. Na publicatie van dit artikel bleek dat In Brabant dit jaar nog iets eerder een kievitsei bij Breda is gevonden.

De vondst van het eerste kievitsei staat symbool voor het begin van de lente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.