Wie, wat, water: Ondergelopen kelders na hoosbuien, wat doet het waterschap tegen wateroverlast? - Omroep Brabant
Video

Wie, wat, water: Ondergelopen kelders na hoosbuien, wat doet het waterschap tegen wateroverlast?

11 maart 2019 om 19:00
nl
“Als we hier niks doen, dan kan het mis gaan. Het waterpeil in de Dommel kan in de toekomst zo snel stijgen dat het bij mensen tot aan de voordeur komt.” Jasper Kremers van Waterschap De Dommel laat zien wat het waterschap allemaal doet om dit in Sint-Oedenrode te voorkomen.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door

“Dat het weer verandert, is wel duidelijk. We hebben steeds vaker te maken met extreme hoosbuien. Dat betekent veel neerslag in korte tijd”, vertelt Kremers. Overal in Brabant nemen de waterschappen maatregelen om bijvoorbeeld water tijdelijk op te slaan, zodat er geen overstromingen ontstaan.

“Maar hier in Sint-Oedenrode hebben we als waterschap echt een opgave, want we zien in de modellen voor de toekomst dat het water hier snel kan stijgen”, aldus Kremers.  

Droge voeten

Daarom moet het waterschap de komende jaren flink aan de slag om te zorgen dat iedereen droge voeten houdt. Op sommige plaatsen wordt de beek verbreed om het water zo meer ruimte te geven. Hier en daar worden dijkjes aangelegd of verhoogd.

“En we gaan de oude loop van de Dommel aansluiten op de bestaande loop. Dat doen we door een geul te graven. Die zal het grootste deel van het jaar droog staan. Maar in tijden van extreem weer, bijvoorbeeld bij een hoosbui, kan het water door de geul versneld worden afgevoerd.” 

Omroep Brabant duikt in de week voor de waterschapsverkiezingen in het werk van het waterschap. Want wat doet het waterschap nu precies en wat valt er dan eigenlijk bij de verkiezingen 20 maart precies te kiezen? “Binnen zo’n project zoals hier in Sint-Oedenrode moeten er allerlei keuzes worden gemaakt die invloed hebben op de natuur en op burgers”, vertelt Kremers. “En als kiezer heb je daar indirect een stem in.”  

In de aanloop naar de waterschapsverkiezingen brengt Omroep Brabant dagelijks een verhaal over de rol van het waterschap. 


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.