Puppyhandelaar in Hapert naar rechter om 130.000 euro aan dwangsommen te voorkomen

11 maart 2019 om 17:50
nl
Een puppyhandelaar in Hapert is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de gemeente Bladel hem dwangsommen wil laten betalen. Op zijn erf staan gebouwen, die volgens een uitspraak van de Raad van State illegaal zijn en allang afgebroken hadden moeten zijn. De gemeente Bladel, waar Hapert onder valt, wil spoedig 130.000 euro bij de man invorderen. Hoe en wanneer is nog niet bekend.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De overtreding heeft niets te maken met de eventuele handel in honden op deze locatie. De gebouwtjes worden gebruikt om er paarden onder te brengen.

'Spoedig invorderen'
De puppyhandelaar was al een dwangsom van 65.000 opgelegd toen eind vorige maand bij een gemeentelijke controle bleek dat de gebouwen er nog steeds staan. Gevolg hiervan is dat de eigenaar nog eens 65.000 euro moet neertellen, waardoor de maximumhoogte van de boete is opgelopen tot 130.000 euro. De gemeente Bladel gaat het geld spoedig invorderen, zo meldt een woordvoerster desgevraagd.

Volgens de uitspraak van de Raad van State mag de gemeente voor elke week dat de illegale gebouwen er staan 13.000 euro in rekening brengen. Volgens de inwoner van Hapert is er met het ter inzage leggen van een concept-bestemmingsplan echter zicht op legalisatie van een deel van de bouwwerken. Hij heeft de rechtbank in Den Bosch gevraagd 'met spoed' een stokje te steken voor de invorderingsbesluiten van de gemeente. Een eerder verzoek tot heroverweging was door de gemeente afgewezen. De man moest overigens via Omroep Brabant vernemen dat de gemeente binnenkort 130.000 euro komt 'ophalen'. 

Invallen in Hapert
Onder meer de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft in het verleden invallen gedaan bij de handelaar in Hapert. De gemeente Bladel heeft verschillende rechtszaken tegen hem gevoerd, waarvan ze er een aantal heeft gewonnen. Eén van die rechtszaken ging over de illegale gebouwtjes. Ondertussen is het Functioneel Parket nog bezig met een onderzoek naar de mogelijk illegale handel in hondjes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.