Ingrid geeft les in koken voor honden: 'Mensen zijn bang iets verkeerds klaar te maken'

TILBURG - Hond Nicky knaagt tevreden aan het karkas van een kip. "Mensen denken dat je een hond dat nooit mag geven. Maar dat kan dus best. Alleen niet de gekookte versie", legt Ingrid Smolders uit vanachter haar aanrecht in Tilburg. De geur van rauwe lever, biefstuk en sardines vult haar keuken.

Ooit studeerde ze voor orthomoleculair therapeut. En dat is ze nog steeds, maar niet meer voor mensen maar voor honden. Ingrid Smolders geeft adviezen aan hondenbezitters, geeft les aan onder andere dierenartsen en gedragstherapeuten, en ontwikkelde zelfs een opleiding. 

Met praktische tips kun je snel beter zorgen voor je hond

Waarom geeft iemand met zoveel kennis van zaken dan een simpele kookcursus? "Het gaat erom dat mensen hun hond gezond eten geven. Als ze praktische tips krijgen, doen ze dat eerder dan dat ik een lezing van twee uur geef over het belang van gezonde voeding. "

Zo heeft ze een recept voor een mooie parfait: "Aardappelpuree met bottenbouillon, daaroverheen gepureerde rode bietjes ook weer met bottenbouillon. Dat zet je in de diepvries en als het hard is, strooi je er nog wat kruiden overheen voor een mooi driekleureneffect."

 

Om goed voorbereid aan de slag te gaan met een paar cursisten, staat de aanrecht nu vol met ingrediënten voor een parfait, beslag voor een taart en kruiden. En in haar schuurtje achter in de tuin staat een grote diepvrieskist, speciaal aangeschaft om alle botten, vlees en kruiden voor haar twee honden in op te slaan.

Menu is niet goedkoop maar spaart uiteindelijk kosten uit

Uit de kookles blijkt ook dat de ingrediënten gemakkelijk via internet en de groenteboer te koop zijn dan mensen vaak denken. Het is niet goedkoper dan brokken van de supermarkt. "Maar op de lange termijn spaar je kosten uit. Als je dier uiteindelijk gezondheidsklachten krijgt en je vaak naar de dierenarts moet, ben je ook veel geld kwijt." 

Bovendien vindt Smolders het jammer dat artsen  aan baasjes vaak adviseren om niet te veel verschillend voer moeten geven, dezelfde brokken moeten aanhouden. Maar een huisarts adviseert zijn patiënt toch ook om zo gevarieerd mogelijk te eten? Dus deel ik mijn kennis graag met anderen."

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
HONDEN VOEDING INGRID SMOLDERS TILBURG