Helmond neemt harde maatregel tegen wapenbezit: politie mag fouilleren

13 maart 2019 om 22:58
nl
De politie mag vanaf vrijdag iedereen in een gedeelte van de Helmondse binnenstad fouilleren in de strijd tegen wapenbezit. Burgemeester Elly Blanksma heeft de Helmondse gemeenteraad woensdagavond geïnformeerd over het besluit, dat is genomen vanwege 'een toenemend gevoel van onveiligheid en maatschappelijke onrust in de stad'.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het preventieve fouilleren moet volgens de gemeente gaan leiden tot een afname van wapenbezit. De maatregel geldt voor een deel van het centrum en de wijk Binnenstad-Oost. De politie mag de komende zes maanden iedereen in het afgekondigde 'veiligheidsrisicogebied' op wapens fouilleren. Justitie bepaalt op welke dag en tussen welke tijdstippen er gefouilleerd mag worden.

Wapenbezit
Als voorbeeld haalt Blanksma een schietpartij eind januari aan. Daarbij raakten in Helmond op klaarlichte dag twee kinderen van 2 en 15 jaar oud gewond door rondvliegende kogels.

Samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn toen maatregelen genomen, aldus Blanksma. Volgens de burgemeester zijn er desondanks nog steeds 'serieuze signalen dat het illegale wapenbezit de afgelopen maanden in zorgwekkende mate is toegenomen'. Die ontwikkeling is volgens de gemeente 'sterk gerelateerd' aan de georganiseerde drugshandel. 

Wapendepot
Aanvullend op de maatregel onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om een wapendepot in te stellen. Mensen zouden dan hun wapen kunnen inleveren bij het politiebureau in Helmond zonder dat zij vervolgd of beboet worden. Dat gaat niet op voor wapens waarmee een strafbaar feit is gepleegd.

De maatregel zelf zal een half jaar duren. 

Helmonders zelf nog niet overtuigd van nut maatregel

"Ik snap wel dat die schietpartijen van de laatste tijd leiden tot dit besluit, maar het helpt volgens mij niet. " De dame woont in het centrum van de stad, noemt meteen vier plekken op in haar directe omgeving waar zichtbaar gedeald wordt. "Ik zou liever zien dat jongeren die dreigen af te glijden naar criminaliteit én hun ouders begeleid wordt om tot een beter leven te komen. En bovendien: er is al te weinig blauw op straat dus wie moet dit gaan uitvoeren?"

Een andere inwoner van de stad vindt preventief fouilleren een inbreuk op zijn privacy. "Je kunt ook op andere manieren meer toezicht houden, zoals met extra camera's of meer politie op straat. En de pakkans acht ik vrij klein, schat dat  99.9 procent van de Helmonders echt geen wapen heeft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.