Wat is het verschil tussen GroenLinks en D66? 'Maurice de Hond peilt ons altijd lager'

15 maart 2019 om 20:06
Hagar Roijackers (L) van GroenLinks en Anne-Marie Spierings van D66 te gast. Foto: Omroep Brabant
Hagar Roijackers (L) van GroenLinks en Anne-Marie Spierings van D66 te gast. Foto: Omroep Brabant
Groen, groener, groenst! Ze hebben allebei een groen logo en veel overeenkomsten in hun verkiezingsprogramma's. Is er nog wel verschil tussen D66 en GroenLinks? Zeker wel, zo vinden lijsttrekkers Hagar Roijackers van GroenLinks en Anne-Marie Spierings van D66. Belangrijkste verschil nu: D66 staat lager in de peilingen. "Maar Maurice de Hond peilt ons altijd lager."
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

“Het is zo dat D66 dingen zegt, die GroenLinks ook vindt”, beaamt Roijackers. Toch vindt ze dat D66 veel te weinig aan natuurbescherming heeft gedaan, de afgelopen vier jaar. Toen zat D66 met VVD, SP en PvdA in het college. “Mensen kloppen nu bij ons aan, omdat ze veel natuur zien verdwijnen”, aldus Roijackers.

Ik hou van de gesprekken met de Brabanders

Spagaat
Volgens Spierings is dat de spagaat waar je in zit als je, zoals zij namens haar partij, in Gedeputeerde Staten zit: je moet altijd compromissen sluiten. “Maar de komende vier jaar willen we ons progressieve beleid voortzetten en bijvoorbeeld de weidevogels en akkervogels terugkrijgen.” Dat klinkt GroenLinks als muziek in de oren: “Die uitgestoken hand pak ik nu heel graag aan”, aldus Roijackers.

We hebben ons weten te herpakken


De twee lijsttrekkers waren vrijdag te gast bij het radioprogramma Afslag Zuid op Omroep Brabant. Hier zijn tot aan de verkiezingen, volgende week woensdag, elke dag tussen zes en zeven uur twee lijsttrekkers te gast.

Peilingen
Waar veel thema’s tussen de twee partijen overeenkomen, lopen de peilingen wel behoorlijk uiteen. GroenLinks staat landelijk op een flinke winst, D66 levert zetels in. “Er zijn altijd verschillende peilingen. Zo peilt Maurice de Hond ons altijd lager. Maar nu zijn we een tijd stabiel en weten ons te herpakken. Bovendien is het sentiment op straat positief”, zegt Spierings.

Hoewel het verkiezingen voor de provincie zijn, gaat het ook tijdens de campagne veel over landelijke thema's. "Ik hou van de gesprekken met de Brabanders. Je hebt echt gesprekken over van alles en nog wat. Landelijke thema's, maar bijvoorbeeld ook over internationale veiligheid. En dat vind ik heel erg leuk", zegt Roijackers bij Afslag Zuid.


De uitzending werd afgesloten met de BrabantQuiz. De winst ging vrijdag naar Hagar Roijackers. Zij had alle drie de vragen goed. “Het is soms een beetje gokken hoor”, gaf ze eerlijk toe.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...