VERKIEZINGSDEBAT: GroenLinks en PvdD willen belasting verhogen om klimaatmaatregelen te betalen

DEN BOSCH - Van zowel GroenLinks als de Partij voor de Dieren in Brabant mag het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting omhoog om daarmee klimaatmaatregelen te financieren. Dat bleek zaterdagmiddag in het verkiezingsdebat ‘Brabant Kiest’ in het provinciehuis in Den Bosch.

De twee partijen waren de enige van de vijftien deelnemende partijen aan het debat die dit aangaven.

Lees verder onder fragment: vingers omhoog voor het verhogen van de provinciale opcenten

Waarbij GroenLinks direct aantekende dat deze belasting in Brabant, de zogenoemde provinciale opcenten, nu in onze provincie lager zijn dan in veel andere provincies.

KIJK NU TERUG: het verkiezingsdebat van Omroep Brabant #BrabantKiest

Nieuw provinciaal energiebedrijf
Partij Code Oranje gaf in het debat aan de belasting verhogen te makkelijk te vinden. Terwijl SP en ChristenUnie-SGP kwamen met de optie om klimaatmaatregelen mogelijk te maken door een nieuw provinciaal energiebedrijf op te richten. Waarvan de winst weer naar de provincie gaat.

Lees verder onder de video van het debat rond het thema klimaat/duurzaamheid tijdens 'Brabant Kiest'

Een voorstel dat volgens de PvdA uit de koker van die partij komt. Lijsttrekker van de PvdA, Stijn Smeulders, pleitte dan ook voor de oprichting van de PDEM, naar het voorbeeld van de voormalige PNEM, waarbij de ‘D’ in PDEM dan staat voor duurzaamheid.

Het verkiezingsdebat 'Brabant Kiest' wordt georganiseerd door Omroep Brabant in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 20 maart.

Wil je weten waarom je eigenlijk moet stemmen? In deze video leggen we het in een paar minuten uit.

Deel dit artikel: