John werkt 43 jaar bij NS en ook hij staakt: 'Ik zie dat sommige collega's het niet trekken'

EINDHOVEN - Reizigers die maandagochtend vroeg met de trein wilden, hadden pech. Personeel van de NS legde het werk om zes uur 66 minuten stil. Ze willen dat de pensioenleeftijd wordt teruggebracht naar 66 jaar.

John is bijna 60 en werkt al ruim 43 jaar bij de NS. “Wij werken onregelmatig en maken vaak emotionele dingen mee, zoals zelfdoding. Ik maak vaak mee dat collega’s het niet meer trekken. Zeker op hogere leeftijd vraagt het werk zowel mentaal en fysiek veel van mensen.

LEES OOK: Treinen rijden weer na staking van NS-personeel

Zelf heeft John vier zelfdodingen meegemaakt. “De eerstvolgende kan zomaar de laatste zijn. Het is zo’n emotionele aanslag. Het gebeurt zelfs dat machinisten nooit meer in een trein stappen.”

 

John denkt dat ze met het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar een reële eis hebben. Richlinde Wackers van de FNV is het daarmee eens. “Ik snap dat het vervelend voor de reizigers is, maar ik hoop dat deze actie mensen aan het denken zet.”

Niet alleen het personeel van de NS staakt. Ook in havens, de bouw en zelfs bij de hulpdiensten wordt het werk neergelegd.

Deze reiziger moest vanwege de staking langer wachten op de trein.
Meer over dit onderwerp:
SPOORWEGEN NS PENSIOENEN STAKINGEN TREINEN