Gevaren van oplosbare stent zorgen niet voor ongerustheid bij Catharina Ziekenhuis

18 maart 2019 om 12:10
nl
Patiënten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hoeven zich geen zorgen te maken over de oplosbare stent. Deze stent, met de naam Absorb, geeft een verhoogd risico op bloedstolsels die een hartinfarct kunnen veroorzaken, blijkt uit onderzoek. De laatste behandeling met zo'n stent in het Eindhovense ziekenhuis, was drie jaar geleden, waardoor het gevaar geweken is. Dit weekend zorgde onderzoek van 'Follow the Money' naar de oplosbare stent voor bezorgdheid onder hartpatiënten.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Bovendien zijn alle betrokken patiënten drie jaar geleden al op de hoogte gebracht. Als dat toen nodig was, is er extra medisch toezicht geweest.

Hartpatiënten Nederland wil dat er een onderzoek komt naar de oplosbare stent. Die stent geeft een verhoogd risico op bloedstolsels die een hartinfarct kunnen veroorzaken. De oplosbare stent is destijds gebruikt in plaats van de metalen versie, als verwacht werd dat er later nog eens op de zelfde plek een operatie zou plaatsvinden. Een stent wordt gebruikt om vernauwde kransslagaders open te houden.

Patiënten gebeld
In het Catharina Ziekenhuis zijn 183 patiënten behandeld met een oplosbare stent. Dat gebeurde vooral in de periode 2012 en 2014. In 2016 is dit oplosbare hulpmiddelen voor het laatst geplaatst in Eindhoven. Toen zijn alle patiënten met zo'n stent gebeld over de mogelijke gevaren en zijn indien nodig maatregelen genomen om de gevaren op bloedstolsels te voorkomen. In 2017 ontstond er landelijk de eerste commotie over de Absorb.

"Dat gevaar doet zich in de eerste drie jaar na de plaatsing voor", legt woordvoerder Roel Rambags van het ziekenhuis uit. "Dat betekent dat dit gevaar op dit moment voorbij is voor alle patiënten van het Eindhovense ziekenhuis, de stent is inmiddels opgelost."

Niemand overleden
De woordvoerder wil de gevaren van de stent ook in perspectief zetten. "De kans dat er complicaties optreden naar aanleiding van de oplosbare stent ligt 0,7 procent hoger. In Eindhoven is niemand hierdoor overleden. We hebben patiënten die extra risico liepen extra lang bloedverdunners gegeven."

Mocht er inderdaad een onderzoek komen naar het gebruik van Absorb, heeft Rambags er alle vertrouwen in dat het Catharina Ziekenhuis niks zal worden verweten. "We zijn zodra er sprake was van mogelijke gevaren, gelijk heel open geweest naar patiënten. We zijn al heel vroeg gestopt met de oplosbare stent en we hebben de bewuste patiënten die gevaar konden lopen intensiever begeleid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.