Mitchell van der Gaag houdt het voor gezien en stapt op bij NAC

BREDA - NAC Breda moet op zoek naar een nieuwe trainer. Mitchell van der Gaag heeft maandagmiddag zijn ontslag ingediend bij de hekkensluiter van de eredivisie.

De teleurstellende resultaten weinig uitzicht op verbetering liggen ten grondslag aan het vroegtijdige vertrek van de 47-jarige oefenmeester. Na zeventien punten uit 26 wedstrijden gehaald te hebben, heeft Van der Gaag de hoop opgegeven dat hij de man is die NAC in de eredivisie kan houden. Van der Gaag had nog een contract tot medio 2020.

LEES OOK: Alleen groot wonder kan degradatie NAC voorkomen na opnieuw een nederlaag

"In een situatie als deze moet je ook kritisch naar je eigen positie durven kijken", zegt Van der Gaag op de website van NAC. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat het voor de club misschien het beste is om het in de laatste acht wedstrijden met een andere hoofdtrainer te proberen. Het resterende programma biedt nog mogelijkheden en hopelijk kan een nieuwe dynamiek ervoor zorgen dat de spelersgroep het nog om kan draaien."

LEES OOK: Begrip voor keuze Mitchell van der Gaag: ‘Hij is ook niet verwend geweest met de selectie’

Van der Gaag werd in mei vorig jaar gepresenteerd als nieuwe trainer van NAC, nadat Stijn Vreven kenbaar had gemaakt te stoppen. Al sinds de voorbereiding op het nieuwe seizoen verliep alles rommelig bij de club uit Breda. Dat hield niet op gedurende het seizoen. NAC werd al in de eerste ronde van het toernooi om de KNVB-beker uitgeschakeld door RKC en ook in de competitie kwam de club uit Breda maar niet uit de problemen.

De laatste overwinning van NAC dateert van 22 december, toen SC Heerenveen thuis met 4-2 werd verslagen. In 2019 werd tot dusverre maar één schamel puntje gehaald, op 23 februari, thuis tegen FC Groningen (0-0). Met een achterstand van acht punten op nummer zeventien De Graafschap lijkt NAC een wonder nodig te hebben om ook volgend seizoen actief te blijven in de eredivisie.

Mitchell van der Gaag (foto: VI Images).

Leegloop
Ook op bestuurlijk vlak ging er het nodige mis in Breda in de tijd dat Van der Gaag de trainer was. Technisch directeur Hans Smulders werd in september aan de kant gezet en algemeen directeur Justin Goetzee besloot solidair te zijn met Smulders. Daardoor stond Van der Gaag er als het ware alleen voor, al kon hij in januari wel ruggenspraak houden met de oud-spelers Pierre van Hooijdonk en Tim Gilissen (hoofd jeugdopleiding) voor nieuwe aankopen. Maar uiteindelijk besloot Gilissen eveneens te vertrekken bij NAC en met hem vertrok ook de commercieel manager, Eric Mathijsen.

Interim-directeur Nicole Edelenbos liet een aantal weken geleden nog weten vertrouwen te hebben in Van der Gaag. Zijn positie stond dus niet ter discussie. Zij sprak de hoop uit dat Van der Gaag zelf ook zou besluiten om het seizoen af te maken. Nu heeft de trainer dus alsnog zelf besloten te stoppen. NAC laat weten dat er op zeer korte termijn een beslissing wordt genomen over zijn opvolging. Tot die tijd nemen de huidige assistenten (Rob Penders en Maurice Verberne) de honneurs waar.

Bekijk hieronder de reactie van Mitchell van der Gaag na afloop van NAC-FC Utrecht op de vraag of hij twijfelde over wel of niet doorgaan.

Meer over dit onderwerp:
VOETBAL NAC BREDA MITCHELL VAN DER GAAG