Nicky hielp neergeschoten vrouw na schietpartij in Utrecht: 'Ik wist meteen dat ze verlamd was'

18 maart 2019 om 22:50
nl
Toen Gökmen T. maandagmorgen kogels afvuurde op de trampassagiers in Utrecht was Nicky van Grinsven (20) uit Boxtel een van de eerste mensen die de slachtoffers hielp. "Ik hoorde iemand schreeuwen, echt letterlijk een schreeuw waarvan je weet dat iemand in de problemen zit. Dat ze echt hulp nodig had", vertelde hij maandagavond bij Nieuwsuur.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het was een meisje van zijn leeftijd, schat Nicky. Hij was vlakbij het 24 Oktoberplein, waar de tram stond, aan het werk. "Ze schreeuwde tegen me dat ze niets voelde. Dat was voor mij gelijk het teken dat ze verlamd was. Ze had een kogel in haar rug gekregen."

Dader stond op tien meter afstand
Toen hij haar wilde helpen, hoorde hij twee schoten in een tram. Nicky realiseerde zich dat hij weg moest. "Ik heb dat meisje samen met een andere jongen achter een auto getrokken. Toen ik opkeek om de tram in de gaten te houden, stapte er een jongen met een lang geweer uit. Hij richtte op ons en kwam op ons aflopen. Hij stond op tien tot vijftien meter afstand. Ik ben gaan rennen, hij probeerde op ons te schieten. De man riep Allah Akbar."

Toen de kust veilig was, ging hij terug om het meisje verder te helpen. "Ik zag al wat mensen om haar heen staan en ben gelijk naar de tram doorgerend om daar te helpen. Ik hoorde een jongen over een man zeggen 'hij leeft nog'. Toen blies die man net zijn laatste adem uit. Hij was een jaar of zeventig", zegt de Brabander tegen de NOS en Nieuwsuur.

Andere bestuurder
Nicky zag de dader wegvluchten in een rode Renault Clio. Volgens de politie was die auto gestolen. "De auto werd door iemand anders bestuurd", zegt Nicky. Later op de dag pakte de politie behalve Gökmen T. ook een tweede en derde verdachte op, zij worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij.

Nicky ging terug naar zijn werk en bezocht direct daarna het politiebureau, waar hij door een gespecialiseerd team werd ondervraagd. "Onder meer over het uiterlijk van de dader. Ik kan me zijn gezicht nog heel goed herinneren en de kleren die hij aanhad."

Nicky heeft nog een verzoek. "Ik wil heel graag weten hoe het met het meisje is."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.