Video

Steen door ruit LPF-raadslid die PVV-poster voor raam had hangen: 'Pure intimidatie'

19 maart 2019 om 08:11
nl
"Pure intimidatie." Met die woorden reageert LPF-raadslid Tjerk Langman uit Eindhoven op de steen die maandagnacht door de ruit van zijn woning in de wijk Vaartbroek werd gegooid. Hij vertelt het vlak voor hij aangifte gaat doen bij de politie. De PVV-poster die enkele dagen voor zijn ruit heeft gehangen, moet volgens Langman de reden zijn van de actie.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

“Ik woon boven de Etos, dus je moet moeite doen mijn raam te raken”, legt Langman uit. “Wanneer jongelui gewoon uit zijn op vernielingen dan pakken ze wel een ander raam.”

Wachten op privacy instellingen...

Eerder al poging
De avond ervoor was volgens Langman bovendien ook al geprobeerd een steen door het raam te gooien bij hem. Die poging mislukte echter. In de nacht van maandag op dinsdag om tien voor een was het dus alsnog raak. De eerste poging was voor hem wel de reden om de PVV-poster weg te halen.

"Ik woon hier niet alleen. Anders had ik er wel twee opgehangen", zegt hij.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven laat in een reactie weten het 'onacceptabel' te vinden dat raadsleden met geweld worden bedreigd: "Tegenstellingen in onze samenleving lossen we op door dialoog. In het stemhokje met rood potlood. Niet met stenen."

'Je schrikt je dood'
Na de eerste poging was Langman redelijk alert. “Toch schrik je je dood”, zegt hij dinsdagochtend. "En je gunt het niemand."

De steen is niet in zijn huiskamer terechtgekomen. “Ik heb dubbelglas. De steen is alleen door de buitenruit gegaan.” Langman die nog op de bank in de huiskamer zat toen de steen door de ruit ging, mankeert dan ook niks.

Lees verder na het fragment uit WAKKER waarin Tjerk Langman vertelt over de steen die vannacht door zijn ruit werd gegooid

 

Hij geeft aan nooit eerder te maken hebben gehad met dreigementen of bedreigingen. Maar wat er nu is gebeurd, zet hem wel aan het denken. “Veiligheid voor alles. Ik weet niet of ik de volgende keer weer een verkiezingsposter van de PVV voor mijn raam hang.”

 

Wachten op privacy instellingen...

Langman kwam in het nieuws rond de uit de hand gelopen intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Of de actie daar iets mee te maken kan hebben, kan het raadslid niet zeggen. Hij noemt het 'frappant' dat de eerste poging gebeurde meteen na de aanslagen in Nieuw-Zeeland. "Puur speculeren", zegt hij.

Dinsdagavond wordt er in de gemeenteraad overigens gedebatteerd over onder meer de uitlatingen van Langman over de demonstraties bij de intocht van Sinterklaas. De uitkomst van integriteitsonderzoeken naar het raadslid en een collega van hem worden besproken in de raad.

'Triest'
Langman zit dus namens de LPF in de raad van Eindhoven. Maar nu voor de Provinciale Statenverkiezingen steunt hij de PVV. “Vandaar dat die poster voor mijn raam heeft gehangen. Triest dat dat blijkbaar niet kan.”

Het raadslid zag maandagnacht vier jonge jongens wegrennen. Ze waren in het zwart gekleed. Meer kon hij niet zien.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.