Video

Dé finaledag is aangebroken: Wie bakt het ‘Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’?

25 maart 2019 om 06:30
nl
Het uur U is aangebroken voor de finalisten van ‘Het lekkerste Brabantse worstenbroodje’ van 2019. Professionals, thuisbakkers en leerling-bakkers (vmbo en mbo) gaan maandag vanaf acht uur de strijd aan om de titel ‘Het lekkerste Brabantse worstenbroodje’.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het Cingel College aan de Terheijdenseweg in Breda is de culinaire arena waar de 23ste verkiezing van het lekkerste Brabantse worstenbroodje wordt gehouden. De maker van het lekkerste worstenbroodje krijgt aanstaande woensdag de felbegeerde wisseltrofee uit handen van Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en waterstaat. De minister is een liefhebber én ambassadeur van het worstenbroodje.  Het afgelopen jaar trakteerde ze de hele ministerraad nog op de Brabantse lekkernij.

Wachten op privacy instellingen...

Elf finalisten
In de categorie professionals (bakkers en slagers) zijn dit jaar geen tien, maar elf finalisten. Tijdens de voorrondes eindigden twee bakkers met een gelijk puntenaantal. De finalisten hebben in de afgelopen periode al enkele bezoeken gehad van een mystery shopper. Tijdens de finaledag laten de professionals tussen één en vijf uur zien hoe je het ultieme worstenbroodje uit de oven tovert. Daarna neemt de jury de proef op de som.

De finaledag wordt om acht uur geopend door de thuisbakkers en de leerlingen. Tot twaalf uur krijgen ze de tijd om hun ideale worstenbroodje te kneden en te bakken. In de middaguren beoordeelt de jury de worstenbroodjes op smaak en uiterlijk.

 

'Je moet er geen korreltjes in hebben'
Coriana Koenen staat iets na achten haar bloem te zeven. Ze neemt het zekere voor het onzekere. "Je moet er geen korreltjes in hebben". Ze vindt het wel wat spannend, worstenbrood bakken in een vreemde keuken. Maar ze heeft haar zenuwen goed onder controle. "Ik probeer mijn hoofd er goed bij te houden. Ik denk gewoon het is niks anders dan op school, er staan alleen wat meer mensen bij te kijken", lacht ze.

Coriana is een van de VMBO-leerlingen die meedoet aan de wedstrijd. Rick Speetjens (categorie VMBO) en Bjorn van de Lindeloof, van het MBO, staan op de vroege ochtend met hun handen in hun zij te wachten. Ze staan te kijken naar de deegmolen te wachten tot ze verder aan de slag kunnen. "De spanning valt wel mee, ik sta hier nu voor de derde keer", vertelt Bjorn.

Wachten op privacy instellingen...

'Deeg werd slap van de machine hier'
De 48-jarige thuisbakster Margot van Hoof uit Diessen staat een beetje nerveus naast de rijskast. "Mijn deeg werd een beetje slap in de machine van hier, maar ik denk dat het wel goed is gekomen." Haar deegbolletjes ziet ze ondertussen mooi rijzen door de deur van de rijskast. Haar geheim is liefde en passie. De thuisbakster gaat niet perse voor de winst. "Ik vind het al zo knap dat ik bij de laatste vijf zit", glundert ze.

Bendert Lafort uit Oudenbosch is al een stuk verder met zijn worstenbroodjes. Hij staat ze al te rollen op de werkbank. "Goed je best doen en oefenen, oefenen, oefenen", is zijn tactiek om tot beste worstenbroodbakker gekroond te worden.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: De winnaar van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje bakt vandaag 500 van die worstenbroodjes

Lees alles over de verkiezing van ‘Het lekkerste Brabantse worstenbroodje’ op omroepbrabant.nl/worstenbroodje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.