Slag om de Schelde wordt voor het eerst verfilmd, met 'internationale ster' - Omroep Brabant

Slag om de Schelde wordt voor het eerst verfilmd, met 'internationale ster'

20 maart 2019 om 15:28
nl
Er komt een speelfilm over De Slag om de Schelde. Dat was een van de grootste militaire operaties op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er vielen duizenden doden en gewonden. Nooit eerder is de wekenlange strijd in onder meer Woensdrecht verfilmd.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Komend najaar -precies 75 jaar na de slag- starten de opnames. En de oorlogsfilm moet eind 2020 in premiëre gaan. Regisseur wordt Matthijs van Heijningen jr. Productiebedrijf Levitate Film brengt hem uit. Dat is het productiebedrijf van Alain de Levita, Mark van Eeuwen en Paula van der Oest. Die laatste schrijft ook het scenario. "We gaan van start, maar we zijn ook nog druk bezig met werven van financiële middelen", zegt Alain de Levita. "Er is ook heel veel enthousiasme vanuit beide provincies". De filmmakers zoeken momenteel geschikte plekken om te filmen.

Slagveld
De filmmakers noemen de slag 'beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog' en dat het 'een van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa' was. Bovendien wijzen ze er op dat er door de jaren heen weinig aandacht aan is besteed. 'De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan'. Dat schrijven de makers in een persbericht dat woensdagmiddag werd verspreid.

De Slag om de Schelde is vrij onbekend en zit niet in het collectief geheugen. Een speelfilm over dat andere grote strijdtoneel in Oost-Brabant en Gelderland was er al wel: de speelfilm 'Een brug te ver', over operatie Market Garden kwam in al in de jaren zestig in de bioscopen en keerde kort terug rond 2000 in de HBO-tv-serie Band of Brothers.

Vijf jaar geleden is De Slag om de Schelde voor het eerst groot herdacht. Daarvoor was het altijd lokaal en kleinschalig. Nederland en Canada hebben afgesproken dat er voortaan een grotere ceremonie moet zijn.

Oorlogsscènes

'Voor één van de rollen wordt een internationale ster gecast', zegt Alain de Levita, producent van de film. Hij wil nog niet zeggen wie maar wel dat het een 'Engelse acteur wordt. 'De film is bij uitstek het middel om ook de jongere generatie iets te vertellen over onze geschiedenis en het verhaal van deze 'Vergeten Slag' - 75 jaar na dato - alsnog in beeld te brengen.'

Verschrikkingen
De Slag om de Schelde draaide om de haven van Antwerpen. De geallieerden kregen begin september 1944 de haven in handen. Die was cruciaal voor de bevoorrading. Alle manschappen, wapens en voedsel kwamen namelijk nog steeds uit het verre Normandië. Probleem was dat het Duitse leger dat ook wist en er alles aan deed om Zeeland in handen te houden, zodat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde bestookt kon worden met kanonnen.

Toen de geallieerden de strategische kustweg en spoorlijn bij Woensdrecht wilden veroveren ontaarde dat in een bloedbad dat nu bekend staat als de Slag om Woensdrecht. Ondanks luchtaanvallen, artillerie-beschietingen, man-tegen-man gevechten en bestormingen lukte het wekenlang niet om op te rukken. De Duitsers trokken zich terug en daarna waren geallieerde eenheden nog lang bezig en moest er zelfs een amfibische landing komen op Walcheren om de Westerschelde in handen te krijgen.

Het bijzondere was dat een multinationale troepenmacht dit gebied bevrijdde: Canadezen, Engelsen, Amerikanen, Polen, Noren, Fransen en Belgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.