Optelfouten en onverwacht hoge opkomst zorgden voor vertraging bij stemmen tellen - Omroep Brabant

Optelfouten en onverwacht hoge opkomst zorgden voor vertraging bij stemmen tellen

21 maart 2019 om 11:17
nl
Een aantal gemeenten was donderdagochtend nog druk bezig met het tellen van stemmen van de Brabantse Statenverkiezingen. Zes gemeenten buffelden tot diep in de nacht door, maar besloten uit zorgvuldigheid eerst een uiltje te knappen voordat de stembiljetten weer door hun vingers gingen. Zo bleken in Hilvarenbeek in twee processen-verbaal optelfouten geslopen. Daarop werd besloten de stembiljetten opnieuw op tafel te gooien.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hilvarenbeek ontstond er woensdagnacht tijdens het tellen onduidelijkheid in de uitslag. In het proces-verbaal, dat in een van de stembureaus werd opgemaakt, waren de tussenstanden niet goed opgeteld. In een proces-verbaal van een ander bureau kwam het aantal stembiljetten niet overeen met het cijfer dat was genoteerd.

Zorgvuldigheid belangrijk
"Daarop hebben we diep in de nacht besloten alle stemmen opnieuw te tellen. Zorgvuldigheid is natuurlijk erg belangrijk", aldus de woordvoerder. Ze laat weten dat de rekenfout zat in vijf stemmen. "Om te voorkomen dat de stemmen niet nauwkeurig geteld zouden worden, is besloten donderdagochtend verder te gaan."

Ook in de gemeente Dongen gingen de tellingen niet helemaal goed. "Bij meerdere stembureau's is daarom opdracht gegeven tot een hertelling", laat een woordvoerder weten. "Het geringste verschil per partij of persoon is al aanleiding voor een hertelling", legt ze uit. In de loop van de ochtend maakte de gemeente de officiële uitslag bekend.

'Hoge opkomst'
De uitslag van Geldrop-Mierlo kwam uiteindelijk om zes uur donderdagochtend binnen. Geertruidenberg, Loon op Zand en Oirschot hadden de cijfers rond het middaguur paraat.

Een woordvoerder van Loon op Zand geeft als verklaring dat de opkomst in de gemeente acht procent hoger was dan vier jaar geleden. Daardoor ging er meer werk in het tellen van de stemmen ging zitten. "We zijn tot halfvier doorgegaan. Omdat de scherpte er toen vanaf was, hebben we het tellen vanmorgen zo snel mogelijk weer opgepakt."

Verschillen
Bij het centraal stembureau in het gemeentehuis van Geertruidenberg bleek dat er bij één stembureau een verschil zat tussen het aantal stemmen en stembiljetten. "Vanwege het late tijdstip is besloten om de werkzaamheden donderdagochtend te hervatten", meldt de gemeente Geertruidenberg.Van de andere gemeenten is er geen verklaring waarom het tellen van stemmen meer tijd in beslag nam.

Bekijk de uitslag per gemeente in het onderstaande kaartje.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.