Muzikaal protest om het Muziekgebouw in Eindhoven te steunen: 'Neerwaartse spiraal voorkomen'

22 maart 2019 om 17:34
nl
Eindhovense artiesten die het Muziekgebouw een warm hart toedragen, medewerkers van het Muziekgebouw en andere muziekliefhebbers protesteerden vrijdagmiddag op het Stadhuisplein in Eindhoven. Het Muziekgebouw heeft namelijk financiële problemen en de gemeente wil de subsidie niet verhogen. Toepasselijk wordt er tijdens het protest muziek gemaakt.
Profielfoto van Linda Bak
Geschreven door
Linda Bak
  • Dj Lady Aida,
  • Trompettist Eric Vloeimans,
  • J.W. Rozenboom, pianist en producer van Guus Meeuwis,
  • Zanger Nol Havens,
  • Harpiste Lavinia Meijer,
  • Percussionist Dominique Vleeshouwers,
  • Concertmeester Wouter Vossen,
  • Het ensemble van de Philharmonie Zuid Nederland.

Zomaar wat muzikanten die meededen aan het protest omdat zij het Muziekgebouw een warm hart toedragen. Zij liepen vanaf het Muziekgebouw naar het Stadhuisplein in Eindhoven. In totaal waren er zo'n 300 mensen aanwezig. Tijdens het protest werd er ook een petitie met met 5000 handtekeningen overhandigd aan de wethouder.

Een lied van het Philips Symfonie Orkest droeg uit dat het Muziekgebouw erg belangrijk is voor het orkest. “De akoestiek is geweldig. Dat motiveert het orkest erg.” Ook voor het Philharmonie Zuidnederland is de zaal bijzonder. “De zaal is nodig om de groei van het orkest door te zetten. Daarom willen wij ons er hard voor maken om er financieel uit te komen.”

Bezuinigen
De belangrijkste reden om te protesteren is volgens medewerkster Constance Deelen dat de huur van het Muziekgebouw steeds verder stijgt. Dat zou vastgelegd zijn in een contract dat de gemeente 25 jaar geleden voor het Muziekgebouw heeft vastgelegd. Maar de gemeente wil niet meer subsidie geven om het tekort op te vangen.

Wachten op privacy instellingen...

In de begroting komt het Muziekgebouw een half miljoen te kort. De gemeente subsidieert het Muziekgebouw met ruim vier miljoen euro per jaar. De totale begroting is tien miljoen. Maar de gemeente wil dit bedrag niet verder verhogen. Op 1 april moet er een sluitende begroting liggen bij de gemeente, wat betekent dat het Muziekgebouw flink moet bezuinigen.

Gevolgen
Als het Muziekgebouw een half miljoen moeten bezuinigen dan gaat dat volgens Deelen ten koste van de programmering. “We hebben dan geen internationale programmering meer. Ook toporkesten en bands zoals Racoon komen dan niet meer”, stelt zij.

“Daardoor worden we weer minder interessant voor het publiek en ook voor sponsoren.” Die sponsoren zijn volgens haar juist hard nodig. “Zo komen we in een neerwaartse spiraal.” Dat tijdens het protest de zon schijnt is volgens haar een fijne bijkomstigheid. “Het is een fantastische manifestatie.”

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.