Video

Anne-Miep Vlasveld schrok dat ze met voorkeurstemmen gekozen werd: 'Maar eerst zwangerschapsverlof'

22 maart 2019 om 21:21
nl
Ze stond op plek drie op de lijst van Partij voor de Dieren. De partij haalde twee zetels en dus viel Anne-Miep Vlasveld (32) uit Tilburg net buiten de boot. Dacht ze. Maar doordat ze meer dan 5000 voorkeurstemmen kreeg, komt ze toch in Provinciale Staten. Maar voorlopig nog niet. Ze gaat namelijk eerst met zwangerschapsverlof, want ze is dertig weken zwanger.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Anne-Miep Vlasveld wist niet wat ze hoorde, toen bleek dat er zoveel mensen op haar gestemd hadden, dat ze een zetel in Provinciale Staten krijgt. Maar liefst 5358 mensen kleurden het vakje met haar naam rood. Vlasveld: "Ik ben blij, maar ook heel erg geschrokken. Ik had dit niet verwacht, dit is zo apart."

'Geen idee waarom'
De zetel voor de Tilburgse was eigenlijk voor iedereen een verrassing. Ook voor burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. Hij maakt vrijdagmiddag de officiële uitslag bekend, maar vergat de voorkeurstemmen voor Vlasveld te vermelden.

Waar ze al die voorkeurstemmen aan te danken heeft, weet ze niet precies. "Misschien is het omdat ik me duidelijk heb geprofileerd als veganist. Maar er is ook een landelijke oproep geweest om te stemmen op een vrouw die op een niet-verkiesbare plek staat. Dat zou het ook kunnen zijn."

Flink blokken
Vlasveld komt dus in Provinciale Staten. "Het is de bedoeling dat ik na mijn zwangerschapsverlof word geïnstalleerd. Dat geeft ook wel rust, dan kan ik de tijd nemen om me goed voor te bereiden."

Ze zal worden ingewerkt door Statenlid Paranka Surminski, de nummer twee op de lijst. Daarna zal zij haar plek moeten afstaan. Vlasveld: "Ik zal me flink moeten inlezen op alle dossiers. Dat wordt flink blokken, dat is zeker!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.