Nabestaanden Nicole van den Hurk eisen verbod op boek

25 maart 2019 om 13:50
nl
De nabestaanden van Nicole van den Hurk eisen een verbod op publicatie van een boek over het onderzoek van politie en justitie naar de moord op de 15-jarige Eindhovense scholiere. De stiefouders, broer en stiefzuster van het meisje hebben de schrijver van het boek voor de rechter gedaagd.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

Volgens de stiefmoeder wordt de naam van Nicole door het boek 'opnieuw bezoedeld' en wil zij 'bescherming tegen een nog langer durende inmenging' in haar leven.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. In oktober vorig jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. tot twaalf jaar cel wegens verkrachting van en doodslag op Van den Hurk.

Schrijver liep mee met politie
De schrijver van het boek, journalist Max Steenberghe van het Eindhovens Dagblad, liep enkele jaren mee met het coldcaseteam van de politie dat de zaak onderzocht. Hij zei dat hij een 'monumentje wilde oprichten voor Nicole' met zijn boek. Het was niet de bedoeling om de familie te kwetsen."

Wachten op privacy instellingen...

De familie benadrukte in de rechtszaak dat als er over Nicole wordt geschreven, zij hier iedere keer over worden aangesproken. "Waarom krijgen wij dit weer over ons heen? Het moet een keer afgelopen zijn."

'Op het verkeerde been gezet'
Volgens Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, hebben de nabestaanden hier niets van geweten en werden zij hier onaangenaam door verrast. Zij voelen zich 'willens en wetens op het verkeerde been gezet' door de schrijver, omdat zij - in de marge van de strafzaak tegen verdachte De G. - met hem hebben gesproken in de veronderstelling dat hij er niet over zou publiceren.

Het Openbaar Ministerie heeft zijn excuses aangeboden en erkend dat het onvoldoende oog heeft gehad voor de belangen van de nabestaanden. De politie zag het boek als een mogelijkheid het werk van coldcaseteams in de schijnwerpers te zetten. Advocaat Olaf Trojan wees erop dat Steenberghe zich aan alle afspraken met politie en OM heeft gehouden. Daarnaast heeft hij op aangeven van de nabestaanden passages geschrapt of gewijzigd.

Wachten op privacy instellingen...

'Ingewikkelde zaak'
Advocaat Korver bereidt aangiftes tegen betrokkenen van de politie en het OM voor. Volgens de raadsman hebben zij zich schuldig gemaakt aan schending van het ambtsgeheim door hun ruimhartige medewerking aan het boek.

Ook De Persgroep, uitgever van het Eindhovens Dagblad, was gedaagd in het kort geding. De rechter gaf aan het een 'ingewikkelde zaak' te vinden en neemt langer de tijd om tot een uitspraak te komen. Die is bepaald op 15 april.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.