NAC-fans de cel in voor rellen na de wedstrijd NAC - Willem II

BREDA - Tien relschoppers hebben tot vier maanden cel gekregen vanwege zware rellen na de voetbalwedstrijd NAC - Willem II op 21 oktober vorig jaar. De meesten kregen maandag een taakstraf van 240 uur, eventueel in combinatie met een voorwaardelijke celstraf.

In eerste instantie was de agressie gericht tegen supporters van de Tilburgse club die op bezoek waren in Breda. Toen de politie ingreep, keerden enkele honderden NAC-supporters zich tegen de politie en de mobiele eenheid. Bij de rellen werd niet alleen geslagen en geschopt, maar ook met riemen en fietskettingen geslagen. Bovendien werden stoeptegels uit de grond gehaald, kapot gegooid en naar de politie gesmeten.

Tegen de verdachten waren straffen van drie tot acht maanden cel geëist. De officier ging echter uit van een basisstraf van vier maanden cel, terwijl de politierechter zei dat voor deze feiten een taakstraf van 240 uur de richtlijn is.

'Dertien bier op'
De meeste verdachten deden geen moeite om te ontkennen. In de rechtszaal werden haarscherpe beelden getoond van de ongeregeldheden. Tussen de relschoppers zaten jongeren die niet eerder voor de rechter stonden maar ook mensen die al vaker waren veroordeeld. Onder de verdachten was een vader die met zijn zoon naar het stadion was gegaan. Hij had dertien bier op en toen de rellen begonnen, stuurde hij zijn zoon naar het fietsenhok om zelf te gaan relschoppen.

LEES OOK: Politieman in opleiding ontslagen om zijn rol bij de rellen na NAC Breda - Willem II

In de rechtszaal in Breda waren ongeveer tien agenten. Zij lieten weten dat sommigen nog nooit zo veel geweld hadden gezien tegenover de politie en de politiepaarden. Enkele agenten twijfelen sinds de rellen of ze nog bij de politie willen werken, vertelde een leidinggevende.

31 aanhoudingen
In totaal werden 31 hooligans aangehouden, onder wie ook zeven supporters van Willem II. De andere verdachten zullen later voor de rechter moeten verschijnen. Supporters hebben van de voetbalbond en van NAC al stadionverboden gekregen, oplopend tot negen jaar.

LEES OOK: Zes Willem II-supporters opgepakt voor rellen bij NAC Breda, ook vernieler brandblusser vastgezet