Bijna vier miljoen euro Europees geld voor uitbreiding van spoor in zeehaven Moerdijk

26 maart 2019 om 19:06
nl
Voor het uitbreiden van de spoorterminal krijgt het havenbedrijf van Moerdijk een subsidie van 3,7 miljoen euro vanuit Brussel. Met het geld kunnen de drie huidige sporen op het terrein van de zeehaven worden verlengd.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De haven beschikt nu over drie korte sporen. Daardoor moeten de goederentreinen worden opgeknipt om te kunnen laden en lossen op het haventerrein. Met het geld kunnen de sporen worden verlengd naar 740 meter. Deze afstand is de Europese richtlijn voor goederentreinen. Het havenbedrijf kan hierdoor bovendien de overslagcapaciteit verder verhogen.

Het geld komt van het Europese programma Trans Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Het programma wil in Europa één hoofdnetwerk voor alle vormen van vervoer realiseren.

Eind 2018 stelde de overheid al zeven miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van het spoor op het industrieterrein van Moerdijk. Dit geld wordt gebruikt om twee nieuwe sporen op het terrein aan de Zuidelijke Randweg aan te leggen en daarmee de capaciteit uit te breiden. Bovendien komt er ook een extra wisselverbinding, zodat goederentreinen niet meer extra hoeven te rangeren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.