Huisartsen op zoek naar nieuwe Q-koortspatiënten: 'Elke maand nog nieuw geval ontdekt'

27 maart 2019 om 08:34
Acht huisartsen gaan hun patiëntenbestand screenen op Q-koorts risicogevallen
Acht huisartsen gaan hun patiëntenbestand screenen op Q-koorts risicogevallen
Huisartsen gaan in samenwerking met het RIVM op zoek naar chronische Q-koortspatiënten, die nog niet bekend zijn. Acht huisartsenpraktijken in risicogebieden in vooral Brabant gaan hun bestand screenen om risicopatiënten op te sporen en bloed te testen. Dat is belangrijk, want deze patiënten zijn heel erg moeilijk te vinden en de ziekte kan dodelijk zijn.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Alfons Olde Loohuis is medisch adviseur bij steun- en adviespunt Q-support en hij is blij met deze screening. "Wij weten al heel lang dat mensen nadat ze Q-koorts hebben gehad, heel stilletjes chronische Q-koorts weten te ontwikkelen. En dat kan een dodelijke ziekte zijn, als je die niet vindt en weet te behandelen", vertelde hij in de radioshow Wakker!.

 

Wachten op privacy instellingen...

Langzaam proces
Het lastige bij het vinden van patiënten, is dat noch de patiënt zelf noch de huisarts weet dat er sprake is van chronische Q-koorts. Olde Loohuis: "De bacterie gaat wroeten aan je bloedvaten en verwijdt deze, maar dat gaat heel langzaam. Je merkt wel dat je weerstand lager wordt, maar mensen denken dan 'Ach, ik word wat ouder', en dat maakt het heel moeilijk om Q-koorts op te sporen."

Database
Olde Loohuis vervolgt: "Het is wel ongelooflijk belangrijk deze mensen te vinden. We hebben een database met Q-koortspatiënten en nu, zoveel jaar na de grote epidemie, wordt er nog steeds elke maand een geval van chronische Q-koorts ontdekt."

Er zijn minimaal 25.000 mensen in Brabant besmet geraakt met Q-koorts en daarvan heeft vijf procent kans op chronische Q-koorts.

Zembla meldde dinsdag nog dat er waarschijnlijk veel meer Q-koortsdoden zijn gevallen dan gedacht. Het onderzoeksprogramma heeft bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gegevens opgevraagd van nabestaanden die een beroep hebben gedaan op de tegemoetkoming Q-koortspatiënten. Als alle aanvragen goedgekeurd worden, zijn er 138 dodelijke slachtoffers gevallen door Q-koorts. Tot nu toe zijn 95 dodelijke slachtoffers geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...