Verdachte brandstichter uit Deurne staat terecht: 'Ik wil best behandeld worden'

29 maart 2019 om 17:09
nl
Voor een goedgevulde rechtszaal verschijnt verdachte Martin van D. voor de rechter in Den Bosch. Niet gek dat het vol zit. De 44-jarige Van D. wordt verdacht van zeven brandstichtingen in Asten en Deurne, vorig jaar van april tot en met september. "Bij mijn weten heb ik niets gedaan. Ik kan het me niet herinneren", herhaalt de verdachte keer op keer. Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Profielfoto van Stijn van Mierlo
Geschreven door
Stijn van Mierlo

Onder meer twee auto's, een vouwwagen, carport en een schuur brandden uit. Niemand raakte gewond. "Het was een flinke fik, van alle mensen staat er wel wat in brand", zo zei een van de slachtoffers destijds tegen Omroep Brabant. Dezelfde dag, 26 september, werd Van D. opgepakt.

Het is lastig om hoogte te krijgen van Martin van D. uit Deurne. Hij oogt zenuwachtig en gespannen, komt moeilijk uit zijn woorden, maar beseft tegelijkertijd dat hij niet helemaal in orde is. "Ik sta open voor behandeling."

Van D. heeft al een tbs-periode van zestien jaar achter de rug. Hij werd in 1997 en 2001 veroordeeld voor brandstichting. De verdachte erkent dat hij een alcoholprobleem heeft. "Tbs heeft wel geholpen, denk ik", zegt hij desalniettemin. "Tijdens mijn periode in de kliniek kon en mocht ik niet drinken."

Tegenstrijdig
Pas na december 2016, toen de 44-jarige man weg mocht uit de tbs-kliniek, ging hij weer aan de alcohol. "Dat had ik niet moeten doen", vertelt hij in de rechtbank. Daardoor is hij brandjes gaan stichten. Maar volgens hem andere dan waar hij nu voor terechtstaat. "Het waren grotere containers, die niet tegen een huis aanstonden."

Het klinkt allemaal heel tegenstrijdig. Van D. zegt wel eens 'brandjes te stichten' en dat gedaan te hebben in de zomer. Dezelfde periode waarin ook veel branden in Deurne en Asten moesten worden geblust.

Volgens deskundigen die hem onderzochten, kampt D. met een ziekelijke persoonlijkheidsstoornis. In combinatie met alcoholmisbruik kan dat leiden tot alle gevolgen van dien, zo concluderen de onderzoekers.

Slachtoffers aan het woord
De verdachte toont weinig medeleven met de slachtoffers die in de zaal aanwezig zijn. Totdat de gedupeerden aan het woord komen. Een 81-jarige vrouw uit Deurne werd midden in de nacht wakker door de brand. Ze moest vluchten naar haar achtertuin omdat het vuur alle andere uitgangen versperde. Maar in de tuin werd ze ingesloten door de schuttingen en kon ze geen kant op.

"Ik was bang dat ik levend zou verbranden", verklaart het slachtoffer. Uiteindelijk redde de brandweer de vrouw. Haar hondje raakte zo ernstig gestrest dat ze die bij de dierenarts heeft moeten laten inslapen. Ze woont nu zeven maanden bij haar zoon omdat het huis onbewoonbaar is. Ze hoopt dat de dader zwaar wordt gestraft.

Tranen
Een ander slachtoffer barst in tranen uit en vertelt dat het geschreeuw van haar buurvrouw door merg en been ging. Haar kinderen hebben weken niet kunnen slapen en ze durfde niet van huis te gaan.

En dan komt er na lang mompelen tóch een woord van medeleven van Van D., al is het maar weinig. "Heftig", zegt hij.

Strafeis
Het OM verwijt D. zes van de zeven brandstichtingen. Met het oog op zijn alcoholprobleem komt de strafeis uit op vier jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De uitspraak van de rechtbank is over twee weken, op 12 april.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.