Beeld Michael Jackson weg bij McDonald's Best: 'Kan onplezierig gevoel oproepen'

2 april 2019 om 08:17
nl
Het enorme standbeeld van Michael Jackson staat na ruim twintig jaar niet langer bij de McDonald's in Best. De fastfoodketen liet het beeld dinsdagochtend weghalen na de ophef die wereldwijd is ontstaan door de documentaire 'Leaving Neverland'.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Twee Amerikaanse mannen stellen in die documentaire dat ze als kind door Michael Jackson zijn misbruikt. Woordvoerder Eunice Koekoek van McDonald's laat weten: "We vinden het belangrijk dat álle gasten zich prettig voelen bij een bezoek aan onze restaurants. Het beeld van Michael Jackson kan een onplezierig gevoel oproepen bij onze gasten." En verder: "We zijn een familierestaurant."

De franchisenemer van het restaurant in Best liet het beeld in 1996 bij zijn restaurant plaatsen. Volgens McDonald's snapt hij de beslissing om nu voor het beeld een andere plek te zoeken. "De franchisenemer heeft hier begrip voor getoond en doneert het beeld aan een vertegenwoordiging van Nederlandse Michael Jackson fans. In overleg met de fanclub wordt een nieuwe bestemming gevonden."

Het beeld is nu nog opgeslagen in een loods. Waar precies, wil McDonalds niet zeggen.

Wachten op privacy instellingen...

Voor fans werd de parkeerplaats met het beeld een soort modern bedevaartsoord. Elk jaar werd Jackson rond de periode van zijn verjaardag met bloemen herdacht. In september 2018 kwamen nog tientallen fans naar Best tijdens de 'MJ Global Birthday Party'. Verkleed als de King of Pop showden ze in Best de moonwalk aan de voet van het beeld.

"Michael Jackson staat er niet meer," zegt voorbijganger Ron uit Rotterdam. "Ik kom hier niet vaak, maar ik miste hem wel. Ik denk: waarom? Hij stond er eigenlijk wel prima." Ron vervolgt: "Ik snap wel dat er commotie is rondom Michael Jackson, maar om dan gelijk allemaal dingen weg te halen, dat vind ik te ver gaan." Mandy uit Son vindt het oom 'zonde': "Het was wel een boegbeeld voor deze McDonald's. De kinderen keken er ook wel graag naar, bijzonder dat hij er niet meer staat. Balen!" Op de vraag of ze de beslissing desondanks toch snapt, antwoordt ze: "Aan de ene kant snap ik het, vanwege de film. Maar je hoort ook weer hele andere verhalen, dat het niet waar zou zijn en dat er veel gelogen zou zijn. Het is een beetje kiezen uit twee kwaden."

Wachten op privacy instellingen...

Frans uit Limburg is blij dat Michael heeft moeten wijken in Best, maar dat heeft weinig met de ophef rondom MJ te maken. "Het was een lelijk ding. Ik vond het maar niks."

Op social media wordt verontwaardigd gereageerd op het weghalen van het beeld. 'Kom op zeg!! Er is geen enkel bewijs behalve twee verhalen van mannen die eerder een ander verhaal hadden,' zegt iemand die op Twitter zelf ook Michael heet.

'Laten staan man'
Een ander zegt: 'Belachelijk dat ze dit beeld daar weghalen. Een gedenkplaats op de parkeerplaats.... Honour your hero! MJ kan zich nu niet meer verdedigen.' En weer een ander reageert kort maar krachtig: 'Belachelijk. Laten staan man.'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.