Bijenkorfmedewerkers Eindhoven houden eigen 'Dwaze Zaterdag' voor een beter loon

3 april 2019 om 14:53
'Dwaze Zaterdag', afgelopen zaterdag bij de Bijenkorf in Rotterdam. (foto: Marco de Swart)
'Dwaze Zaterdag', afgelopen zaterdag bij de Bijenkorf in Rotterdam. (foto: Marco de Swart)
De Dwaze Dagen bij de Bijenkorfwinkels zijn onder koopjesjagers een begrip. Toch zullen de prijzen komende zaterdag bij de Bijenkorf in Eindhoven gewoon hetzelfde zijn, want de Dwaze Zaterdag die dan wordt gehouden is namelijk een ludiek protest van medewerkers voor meer loonsverhoging. Sinds 2017 zijn de lonen bij het luxe warenhuis niet gestegen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Winkelmedewerkers delen zaterdagmiddag voor de deur van de winkel in de Piazza in Eindhoven tulpen uit aan bezoekers.

Het maximale basisloon van een verkoopster die fulltime bij de Bijenkorf werkt bedraagt 1750 euro bruto per maand. Na ruim een jaar onderhandelen is de Bijenkorf bereid om de lonen met 1,5 procent te verhogen.

Loonsverhoging
De winkelmedewerkers willen bovenop de voorgestelde 1,5 procent een loonsverhoging van 3,5 procent. "Op die manier kunnen we de hogere energierekening, de hogere huurprijzen en de boodschappen tenminste betalen. Wij werken met hart voor de Bijenkorf. Wij zijn steeds vaker op feestdagen, zondagen en avonden inzetbaar. We hebben zigzagroosters. Wij vinden het tijd dat hier waardering tegenover staat", aldus een winkelmedewerkster van de Bijenkorf op de internetsite van vakbond FNV.

Vorige maand werden vergelijkbare acties gehouden bij de Bijenkorfwinkels in Amsterdam en Rotterdam. En nu dus in Eindhoven, bij de winkel die onlangs nog zijn 50-jarig bestaan vierde.

Acht ton subsidie
Volgens vakbond FNV ontving de Bijenkorf vorig jaar 800.000 euro overheidssubsidie. Dit gebeurde via de regeling lage-inkomensvoordeel die bedrijven een zetje moet geven om medewerkers aan te nemen. Ook winkelketens Primark en H&M profiteren van deze subsidie. Maar volgens de vakbond leidt de regeling er juist toe dat dat personeel op het minimumloon worden gehouden. "Als mensen meer gaan verdienen vervalt de subsidie. Dus houden bedrijven de lonen laag", zegt Linda Vermeulen van de FNV.

 

Wachten op privacy instellingen...