Video

Zijn grote grazers in de Maashorst gevaarlijk voor wandelaars? Gemeenteraad buigt zich erover

4 april 2019 om 08:46
nl
Kunnen de grote grazers in de Maashorst los blijven lopen of is dat te gevaarlijk voor wandelaars? Daar praat de gemeenteraad van Landerd donderdagavond over. Lange tijd waren er geen problemen, maar de laatste tijd worden er wel eens bezoekers aangevallen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Profielfoto van Merel de Leuw
Geschreven door
Merel de Leuw

Al een paar jaar lopen in de Maashorst vijftig wisenten, vijftig taurossen en 50 exmoors rond. Dit zijn grote sterke wilde dieren. Harry van Tiel van de partij Maashorst Vooruit wil dat er meer aandacht komt voor de veiligheid. “We willen de grote grazers en mensen uit elkaar halen”, vertelt hij in het ochtendprogramma Wakker! op Omroep Brabant Radio.

Daarmee wil hij niet zeggen dat de dieren uit het gebied weg moeten. “Er moet voorkomen worden dat de mensen en dieren in hetzelfde gebied recreëren. Je kunt de dieren in een reservaat plaatsen en fietspaden afrasteren. Dat verhoogt de veiligheid."

Incidenten
Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling denkt dat de gevaren wel meevallen. “Het is te betreuren als het een keer misgaat, maar als je landelijk kijkt, zijn het incidenten. Miljoenen mensen recreëren in natuurgebieden waar grote grazers leven en heel af en toe gaat het mis. Het blijven nu eenmaal grote dieren die in het wild leven en soms geïrriteerd raken.”

Linnartz geeft aan dat er op verschillende manieren gekeken wordt naar de veiligheid. “We zijn het gebied aan het optimaliseren en op plekken waar incidenten gebeuren lijkt de situatie niet optimaal. Daar moet dan naar gekeken worden."

'Genoeg ruimte'
De Maashorst heeft 2000 hectare grond waar geen grazers mogen lopen en mensen vrij kunnen recreëren. Op de andere 1000 hectare lopen wel dieren. Volgens Linnartz is dit een prima verdeling, maar Van Tiel denkt daar anders over. “Mensen lopen van Schaijk naar Uden en van Zeeland naar Nistelrode. En dan moeten ze toch echt door het gebied waar de dieren staan. Het gebied tussen Zeeland en Uden wordt intensief gebruikt, dus ik vind dat de dieren daar moeten verdwijnen.”

De gemeente Landerd beslist donderdag wat er met de grote grazers gaat gebeuren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.