Mest en mist geen goede mix, maar smog in delen van Brabant neemt af

8 april 2019 om 17:29
nl
Het wordt gaandeweg beter, maar aan het eind van de middag had een deel van Brabant nog te kampen met smog. Een buitje kan echter wonderen doen, zo meldt Kitty de Bruin van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens haar wordt de smog veroorzaakt door boeren die mest uitrijden in combinatie met de mist die lang bleef hangen. Hierdoor hoopt zich veel fijnstof op in de lucht en wordt de kwaliteit hiervan zodanig aangetast dat sprake is van wintersmog, aldus de woordvoerster.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vooral in Tilburg en omstreken en het uiterste zuidwesten van de provincie was de situatie vrijwel de gehele dag niet best, zo blijkt uit een kaartje op de site van het RIVM. Volgens De Bruin trad gaandeweg een verbetering op en zal de kwaliteit van de lucht snel verbeteren, omdat er regen op komst is. Tot die overgang varieerde de kwaliteit van die lucht, plaatselijk, van onvoldoende tot slecht.

Advies voor risicogroep
Echt verontrustend is de situatie niet, al kan smog leiden tot een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met longaandoeningen, als astma en COPD, en mensen met hart- en vaatziekten kunnen hiervan last krijgen. Door niet overmatig in te spannen kunnen klachten worden voorkomen of verminderd. De Bruin: "Als je nergens last van hebt, ga gewoon door met waarmee je bezig bent. Maak anders pas op de plaats."

Gevolgen voor verkeer
De mist heeft ook gevolgen gehad voor het verkeer en diverse vluchten van en naar Eindhoven Airport. Vooral 's morgens, maar zelfs later op de dag liepen vluchten vertraging op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.