Video

'Het kwam heel hard binnen', emotionele tocht naar Wales om vrijheidsvuur op te halen

9 april 2019 om 01:57
nl
Er waren heuvels, regen en het was ver. De Bossche ambtenaren die helemaal naar Wales fietsten om daar het vrijheidsvuur te gaan halen, hadden het zwaar, maar ze vonden het de moeite wel meer dan waard. “De ceremonie, de mensen die we hebben ontmoet en vooral de hartelijkheid, het was allemaal zo indrukwekkend”, aldus een van de ambtenaren.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Ze hebben in vijf dagen zo’n 650 kilometer gefietst om uiteindelijk in Wales aan te komen. En alle fietsers waren het er unaniem over eens. Het was een zeer bijzondere ervaring. “We zitten nog erg vol van alle ervaringen. De verhalen die je hoort over de geschiedenis zijn indrukwekkend. We moeten echt nog even landen allemaal”, aldus een van de fietsers.

Tranen
We hebben daar een heel mooie ceremonie bijgewoond”, aldus Edwin Gerritsen van de organisatie. “Als je daar staat tijdens de herdenking is dat heel indrukwekkend. De stilte, The Last Post en als je dan ook nog eens moe bent van het fietsen, dan komt dat allemaal heel hard binnen. Er zijn echt wel wat traantjes gelaten.”

De fietsers werden maandag ontvangen op het stadhuis van Den Bosch. Van daaruit is het vuur naar de Sint Jan gebracht, waar het tot oktober zal branden.

75 jaar
Den Bosch is een van de weinige steden die is bevrijd door soldaten uit Wales. Dit jaar is die bevrijding 75 jaar geleden en dat wordt het hele jaar met verschillende activiteiten herdacht.

De officiële herdenking is in oktober. “Het is echt een bijzonder verhaal van hoe de Welsh Division onze stad heeft bevrijd. Ik vind dat eigenlijk iedereen het zou moeten horen. En daar is nu de kans voor”, aldus een van de fietssters.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.