Buurt opgelucht nu komst van windmolenpark voorlopig van de baan is

12 april 2019 om 12:00
Foto: Corina Magielse
Foto: Corina Magielse
Positieve reacties op het uitstellen van een windmolenpark op Haven Acht in Waalwijk. Actiegroep Energie Gezond zet zich al een tijdje in om de windmolens, die tot 220 meter hoog worden, daar te weren. De actiegroep is dan ook blij met het nieuws.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

"We zijn erg dankbaar hiervoor", vertelt Ilse van den Meijdenberg van Energie Gezond. "We zijn heel blij dat er nu echt met de bewoners van de wijk Baardwijk gepraat gaat worden." Eerder voelden bewoners van de wijk Baardwijk zich niet gehoord en ze hadden het idee dat ze toch niks konden inbrengen tegen de plannen van de gemeente.

(Tekst gaat verder na de video)

Wachten op privacy instellingen...

Grote windmolens
De gemeente wil grote windmolens tot 220 meter hoog neerzetten. Dat is volgens het bestuur nodig om vaart te maken met het verduurzamen van de energievoorziening.

Energie Gezond is niet per se tegen windenergie, maar vreest overlast als de molens op deze plek komen. "We hebben sowieso al heel veel last van de A59 en daarbovenop komen nog eens keer zeven nieuwe hele grote windmolens", aldus van den Meijdenberg.

Wachten op privacy instellingen...

Uitstel tot afstel
Het huidige plan is dus voorlopig een halt toegeroepen. De gemeente wil eerst meer onderzoek doen naar geluidsoverlast. Van den Meijdenberg zou het niet erg vinden als van dat uitstel, afstel komt. "Er is een andere plek die de provincie voor ogen heeft, daar zouden wij geen bezwaren tegen hebben", zegt van den Meijdenberg. "Verder hebben we gedragsregels opgesteld."

Volgens die gedragsregels moeten windmolens op minstens 750 meter van woningen komen te staan. Ook zouden mensen geen last moeten hebben van slagschaduw en vijftig procent van de opbrengst moet naar de bevolking.

Wachten op privacy instellingen...