Marco Kroon wordt vervolgd en geschorst voor kopstoot tijdens carnaval

12 april 2019 om 12:30
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Marco Kroon voor schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling. De drager van de Militaire Willems-orde werd op zondag 3 maart tijdens carnaval aangehouden in zijn woonplaats Den Bosch. Hij zou onder meer een agent een kopstoot hebben gegeven.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels besloten hem te schorsen als militair. Dat zou de eerste keer in zijn loopbaan zijn. In 2010 kreeg Kroon een boete voor het bezit van stroomstootwapens. Hij werd uiteindelijk wel vrijgesproken van drugsbezit. Hij kreeg wel een boete voor het bezit van stroomstootwapens.

Niet aanwezig bij officiële gelegenheden
“De procedure om majoor Kroon te schorsen wordt opgestart", aldus een woordvoerder. Dat gebeurt 'gezien de ernst van de beschuldigingen'.

Wachten op privacy instellingen...

Kroon zal zolang hij geschorst is niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals Dodenherdenking. Defensie vergoedt zijn advocaatkosten niet, wel zal hem zorg worden aangeboden als dat nodig is en zijn salaris wordt doorbetaald. Kroon werkt momenteel bij de Inspecteur der Krijgsmacht.

De Militaire Willems-orde
De Militaire Willems-orde die hij in 2009 kreeg, is de hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding die Defensie kent. De aantijgingen tegen majoor Marco Kroon zijn ernstig volgens minister Ank Bijleveld van Defensie. Voor zijn Militaire Willems-Orde heeft de zaak nu geen gevolgen. "De heldendaden staan op geen enkele manier ter discussie", zegt Bijleveld.

Media
Volgens Geert-Jan Knoops heeft Kroon via de media te horen gekregen dat hij wordt geschorst door Defensie. "Hij is verrast en verbaasd door de beslissing. Zeker omdat hij tot op heden niet officieel en formeel van het besluit heeft kennisgenomen." Volgens Knoops heeft Kroon wel een telefoontje gehad, maar wist hij niets van een officieel besluit.

LEES OOK: Kapitein Kroon tot ridder geslagen

Kroon zou geslachtsdeel hebben getoond
Kroon werd die zondagavond door agenten aangesproken, hij zou zich bezondigd hebben aan wildplassen. Het OM verwijt hem dat hij vervolgens drie agenten op diverse manieren onheus en op strafbare wijze heeft bejegend. Zo zou de militair een agent zijn geslachtsdeel hebben getoond. Ook wordt de Bosschenaar ervan beschuldigd dat hij zijn middelvinger heeft opgestoken naar een andere agent. Bij zijn aanhouding zou hij bovendien een derde agent een kopstoot hebben gegeven.

De militair moet zich voor deze delicten verantwoorden voor de militaire politierechter. Tijdens de zitting zullen de feiten besproken worden. Het OM zal daarom voorlopig geen verdere details geven over het incident. De zittingsdatum zal later bekend worden gemaakt.

LEES OOK: Arrestatie Marco Kroon: 'Wel gedronken maar geen drugs gebruikt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.