Weg zorgt voor gevaarlijke situaties: 'We zijn al meerdere keren aangereden' - Omroep Brabant
Video

Weg zorgt voor gevaarlijke situaties: 'We zijn al meerdere keren aangereden'

15 april 2019 om 09:04
nl
Levensgevaarlijk, zo wordt de verkeerssituatie op de Achterdijk in Zevenbergschen Hoek genoemd door de omwonenden. De weg wordt door veel automobilisten gebruikt als sluiproute. "Ze rijden echt veel te hard en dat maakt het ontzettend gevaarlijk voor de fietsers", vertelt Inge Rekers.
Profielfoto van Merel de Leuw
Geschreven door
Merel de Leuw

De Achterdijk is een van de onveilige situaties die .wordt genoemd in het Meldpunt Onveilig Verkeer van Omroep Brabant. Daar kan je zelf onveilige situaties aangeven. Daar lees je onderaan dit artikel meer over.

Kinderen die naar school moeten, rijden langs de weg. Zo ook de zonen van Inge, Lars en Mika. "Ik ben een paar maanden geleden voor de zoveelste keer aangereden", vertelt Lars. Ook Mika was al een paar keer slachtoffer. "Op een schaal van 1 tot 10, krijgt deze weg een 7 als het gaat om gevaar. Er is heel veel verkeer, ze rijden te hard, maken geen ruimte voor fietsers en halen op de meest gekke momenten in."

'Niet meer via de voordeur'
Sommige huizen liggen heel dicht langs de weg. Door de toenemende drukte op de weg zorgt dat voor problemen bij de bewoners. "Mijn voordeur zit 70 centimeter van de weg. Als twee auto’s elkaar passeren, rijden ze bijna bij mij naar binnen", vertelt de bewoonster. "Ik gebruik tegenwoordig de zij-ingang, want via de voordeur is te gevaarlijk."

Een ander probleem is volgens haar de snelheid waarmee auto’s voorbij razen. "Het is logisch dat hier auto’s voorbij rijden tijdens de spits, maar het hoeft van mij niet zo hard. Ik hoop dat ze daar beter op gaan controleren, want dit is echt gevaarlijk."

Wachten op privacy instellingen...

Aanpassingen
De gemeente heeft wat aanpassingen aan de weg gedaan, zoals het plaatsen van drempels en het aanleggen van fietsstroken. Dit allemaal om het veiliger te maken, maar die maatregelen werken volgens Inge niet. "Wij zijn hier al zes jaar mee bezig, maar de gemeente vindt dat ze de weg goed hebben aangelegd. Er liggen nu hele flauwe drempels in de weg, waar iedereen met 120 kilometer per uur overheen kan rijden. Toch geven ze geen gehoor."

Wethouder Thomas Zwiers van de gemeente Moerdijk geeft aan dat er wel degelijk naar het probleem gekeken wordt. "De filedruk op de A16 is de afgelopen jaren sterk toegenomen en daardoor is er meer sluipverkeer. We zijn nu samen met een groep bewoners aan het kijken hoe we dit probleem moeten aanpakken."

Wachten op privacy instellingen...

Verkeersdruk
Het afsluiten van de dorpskern is een van de reden dat de verkeersdruk op de Achterdijk is toegenomen. "Het is een soort waterbed effect. Als je het probleem op de ene plek aanpakt, ontstaat er ergens anders weer een probleem. We zijn nu aan het kijken hoe we het probleem het beste kunnen aanpakken", vertelt Zwiers.

Tot die tijd zullen Lars, Mika en de andere omwonenden extra alert moeten zijn.

Meldpunt Onveilig Verkeer
Is er bij jou in de buurt ook een weg waar iedereen altijd te hard rijdt, een gevaarlijke afrit of een zijweggetje waar je heel slecht kunt zien of er ander verkeer aan komt. Meld het bij Omroep Brabant, en wij gaan ermee aan de slag.

In deze kaart kun je een melding doen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.