Delen van het boek over de dood van Nicole van den Hurk mogen niet worden gepubliceerd

15 april 2019 om 15:52
nl
Delen van een boek over het politieonderzoek naar de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk mogen niet worden gepubliceerd. Dat heeft de rechter in Amsterdam maandag in kort geding bepaald. Nabestaanden van het 15-jarige meisje uit Eindhoven wisten niet dat het boek zou worden uitgegeven en sleepten de schrijver voor de rechter om publicatie te voorkomen.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Nicole van den Hurk werd in het najaar van 1995 verkracht en gedood. De zaak werd vele jaren later opgelost door een coldcaseteam van de politie. In oktober veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. tot twaalf jaar cel wegens verkrachting van en doodslag op Van den Hurk.

Meegelopen met coldcaseteam
Max Steenberghe, verslaggever van het Eindhovens Dagblad en schrijver van het boek, liep op uitnodiging van justitie enkele maanden mee met het coldcaseteam. Het Openbaar Ministerie heeft erkend dat het te weinig oog heeft gehad voor de belangen van de nabestaanden. De rechter heeft gelast dat 21 passages worden geschrapt.

Steenberghe zei eerder dat hij met zijn boek een 'monumentje wilde oprichten voor Nicole'. Het was niet de bedoeling om de familie te kwetsen.

'Niet alles kan'
De geschrapte passages schenden volgens de rechter de privacy van de nabestaanden en zijn journalistiek beperkt relevant zijn. Een volledig publicatieverbod vindt de rechter een te grote inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van de journalist en de uitgever.

Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, vindt dat het vonnis 'een belangrijk signaal afgeeft dat niet alles maar kan'. Ook vindt hij het belangrijk dat de rechter oordeelt dat nabestaanden met respect moeten worden behandeld en moeten worden beschermd.

Excuses
Het Openbaar Ministerie bood eerder zijn excuses aan en erkende dat het onvoldoende heeft gelet op de belangen van de nabestaanden. De politie zag het boek als een mogelijkheid het werk van coldcaseteams in de schijnwerpers te zetten.

Advocaat Olaf Trojan wees tijdens een eerdere zitting erop dat Steenberghe zich aan alle afspraken met politie en OM heeft gehouden. Daarnaast heeft hij op aangeven van de nabestaanden passages geschrapt of gewijzigd.

'Moet een keer afgelopen zijn'
De familie benadrukte tijdens een eerdere rechtszaak dat als er over Nicole wordt geschreven, zij hier iedere keer op worden aangesproken. "Waarom krijgen wij dit weer over ons heen? Het moet een keer afgelopen zijn."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.