Smeren, smeren en nog meer smeren: verbranding ligt op de loer door krachtige zon

17 april 2019 om 10:50
nl
Het wordt de komende dagen prachtig weer met veel zon. Ideaal om er lekker op uit te gaan, maar vergeet dan je zonnebrandcrème niet! De zon staat namelijk al net zo hoog als in de zomer en is daarom al erg krachtig.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

De komende dagen stijgt de UV-straling en wordt de kans op verbranding steeds groter. De zonkracht geeft een indicatie voor de hoeveelheid UV-straling en gaat van 1 tot 10. Woensdag is de zonkracht nog maar 1 in Brabant, maar dit weekend stijgt die al naar 5. Dat betekent dat de zon erg sterk is en je na twintig minuten in de zon gaat verbranden.

Volgens Arjan van Dijk van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de zon zo sterk dat onze winterhuid daar nog niet tegen kan. “We hebben nog een erg bleke huid, dus je kan in twintig minuten verbranden. Ik adviseer om zonnebrandcrème met minimaal factor 15 te smeren.”

Verraderlijk
Omdat het nog best fris kan zijn is het zonnetje erg verraderlijk. “Veel mensen denken dat het dan niet nodig is om te smeren. Maar in april schijnt er al een krachtig zonnetje. Tussen twaalf en drie uur is het ook verstandig om een petje op te zetten of een shirtje aan te doen.”

Het advies van Van Dijk is dat je verbranden moet voorkomen. “Je komt er pas een dag later achter of je verbrand bent. Dat is te laat. Dus let goed op.” Maar, geniet ook van het lekkere weer want buiten zijn is ook erg gezond.

Huidkanker
De zon kan gevaarlijk zijn omdat de invloed van de zon de grootste factor bij huidkanker is. Zestigduizend mensen krijgen per jaar deze diagnose. Het is daarom belangrijk om goed te smeren. “Smeer ieder twee uur als je in de zon zit en zoek ook de schaduw op. Factor 30 is het beste,” zegt woordvoerder Mischa Stubenitsky van KWF. Stubenitsky geeft ook aan dat de zon heel fijn is en goed voor je kan zijn. Als je er maar verstandig mee omgaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.