Stembureau Aalst drukst bezochte stembureau van Nederland

18 april 2019 om 17:34
2.664 mensen brachten hun stem uit in De Pacht in Aalst
2.664 mensen brachten hun stem uit in De Pacht in Aalst
De Pracht in Aalst in de gemeente Waalre was het meest bezochte stembureau van Nederland. 2.664 mensen brachten daar hun stem uit tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Het aantal stemlokalen zorgde een maand geleden in de gemeenteraad nog voor een hoop discussie, toen de gemeente besloot drie van de zeven stemlokalen te schrappen.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Vooral D66 was fel tegen het idee om meerdere stemlokalen te schrappen. Doordat de gemeente stembureaus had geschrapt, waren er voor de kiezers in Waalre minder plekken om te stemmen. Volgens Kees de Zeeuw, fractievoorzitter van D66, zou dat vooral voor ouderen een probleem zijn. De drempel zou hoger worden om te gaan stemmen, omdat de ouderen lang onderweg zouden zijn om hun stem uit te brengen.

De stembureaus in Waalre waren ingericht in Het Huis van Waalre, Het Klooster, 't Hazzo en De Pracht. Tijdens eerdere verkiezingen waren er nog zeven locaties waren waar kon worden gestemd. En een aantal jaren daarvoor waren het er zelfs nog negen.

Enorme drukte 'verrassend'
Jan Arts, voorzitter van stembureau De Pracht, was verrast toen uit het onderzoek kwam dat de meeste kiezers naar zijn stembureau kwamen. "Ik merkte wel dat het echt extreem druk was. Ik doe dit al heel wat jaren, maar zo druk als afgelopen verkiezingen hebben we het nog nooit gehad", zegt hij.

Arts vindt het wel een felicitatie waard. "Het is toch een teken aan de wand dat mensen duidelijk willen maken waar ze voor gaan. Ze hebben duidelijk hun stem laten horen op deze manier."

Of er door de gigantische drukte een volgende keer weer stembureaus bij komen, kan Arts nog niet zeggen. Hij ziet ook voordelen van de drukte: "Als de drukte de hele dag doorgaat, is dat wel leuk. De tijd schiet zo lekker op."

Luister hier het interview met Jan Arts tijdens het radioprogramma Afslag Zuid terug:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...