Klok van Eijsbouts overleeft brand in Notre-Dame: 'Verheugend nieuws'

ASTEN - De Mariaklok van klokkengieter Eijsbouts uit Asten is gespaard gebleven bij de brand in de Notre-Dame. Directeur Joost Eijsbouts is verheugd met het nieuws.

De twee torens van de Notre-Dame in Parijs bleven onbeschadigd en daar hing ook de klok. “De torens zijn van binnen nog goed. De klok moet misschien nog schoongemaakt worden. Voor de rest is de klok er heelhuids doorheen gekomen.”

Klokken gebruiken
Eijsbouts gaat er vanuit dat de klok gewoon weer gebruikt gaat worden. “Ik kan me voorstellen dat dat gebeurt nog voordat de Notre-Dame is gerepareerd."

Spannende momenten
Het was nog even spannend of de klok de brand had doorstaan. Hitte kunnen klokken wel goed hebben, ze kunnen een paar honderd graden heet worden. Het wordt lastiger als er vervolgens brandweermannen komen die daar koud water op spuiten. Dan krijg je het effect van een heet glas water dat je in koud water dompelt, dat zou kunnen springen. Maar dat is in dit geval niet gebeurd.

De klok in Parijs is nog gloednieuw. In 2012 werd de kok gegoten en een jaar later geïnstalleerd. De klok weegt zesduizend kilo en heeft een diameter van 1,70 meter.

LEES OOK: Klok van Eijsbouts lijkt de vuurzee in de Notre-Dame in Parijs te overleven: 'Goede hoop'

Meer over dit onderwerp:
KLOKKEN BRANDEN NOTRE-DAME ASTEN PARIJS EIJSBOUTS