Video

Sirene aan en gaan: het ambulanceteam van Eersel is klaar voor het Europees Kampioenschap

24 april 2019 om 19:17
nl
Het beste en snelste ambulanceteam van Europa zou zomaar eens uit Eersel kunnen komen. Drie verpleegkundigen en een chauffeur vertrekken woensdagavond naar Madrid voor het Europees kampioenschap voor ambulancepersoneel.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“We gaan de titel gewoon mee naar huis nemen”, vertelt Martijn Gerritsen zelfverzekerd. De spullen zijn ingepakt, het team is klaar om te vertrekken. Ze hoefden niet veel te trainen. “Dat doen we iedere dag al in de praktijk. Alleen Engels spreken, kan wat moeilijk worden.”

Komende vrijdag start het EK in Madrid. Zestien teams doen mee. Voor de groep uit Eersel is het de eerste keer. “We willen Europa laten zien wat we hier in Eersel kunnen”, vervolgt Martijn, met een grote glimlach. “We hebben er ongelofelijk veel zin in.”

Rampen
Gewonden, grote verkeersongelukken, rampen: Martijn heeft al van alles meegemaakt. Toch is hij zenuwachtig voor het EK. “Je wordt beoordeeld en dat maakt het toch spannender dan anders.”

Zo zag het EK er vorig jaar uit. Het was toen in Denemarken.

Wachten op privacy instellingen...

 

Terreur
Het team krijgt te maken met heftige scenario’s. Wat precies, is een raadsel. “Dat weet je in het echt ook nooit”, vertelt deelnemer Jeroen van den Berg. “Vorig jaar was het scenario een grote terreuraanslag met veel gewonden.” Een paar jaar eerder werd een grote scheepsramp nagespeeld. Een kritische jury kijkt onder andere naar samenwerking en hoe snel de diagnoses worden gesteld.

Eersel is niet het enige Nederlandse team dat meedoet. Ook een groep uit Amsterdam doet mee. Het Brabantse team komt vrijdag meteen in actie. Zaterdagavond is duidelijk of ze de finale hebben gehaald, die zondag wordt gehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.