Acties Shell Moerdijk opgeschort na akkoord met vakbonden

26 april 2019 om 15:51
nl
De staking bij de raffinaderij van Shell in Moerdijk is opgeschort. De olie- en gasgigant heeft een akkoord bereikt met FNV en CNV dat nu door de bonden met een positief advies aan de leden wordt voorgelegd. Als zij ermee instemmen dan betekent dat definitief een einde aan de acties die dik twee weken hebben geduurd.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door


Shell heeft een verbeterd en ultiem voorstel gedaan, hoger dan oorspronkelijk gepland omdat de looptijd van de cao wordt uitgebreid naar drie jaar. Shell biedt een structurele loonsverhoging van 3 procent in 2019, van 2 procent in 2020 en van 2,5 procent in 2021.

Verder komt er extraatje van 1,5 procent per jaar voor de looptijd van de cao, afhankelijk van schaal en werkprestaties. Ook zijn er onder meer afspraken gemaakt over adv-dagen.

'Force majeure'
De stakingen bij Moerdijk, maar ook in Pernis, trokken een flinke wissel op de productie en op geplande onderhoudswerk. De acties zorgden er onder meer voor dat Shell 'force majeure' verklaarde op de productie van chemieproducten in Moerdijk. Dat is een juridische term die oliebedrijven beschermt als ze door overmacht niet kunnen voldoen aan leveringsverplichtingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!